Напрежение в с. Падеш! Жители събират подписка срещу „прекрояване” на центъра за разширяване на Дома за дементно болни

Жители на благоевградското село Падеш събират подписка срещу планирано „прекрояване“ на центъра на селото за разширяване на Дома за дементно болни. То бе одобрено вчера на сесията на ОбС с гласовете на 31 съветници, 3-ма бяха „против”, а 3-ма се въздържаха. Касае се за разрешение за изработване на ПУП, обединяване на няколко общински имота, изменение на плана за регулация и плана за застрояване за изграждане и оборудване на нови социални и здравни услуги. Протестно писмо с подписка бе внесено в деловодството на ОбС, а съветникът и бивш кмет на селото Георги Бежански декларира, че в зоната има детска и спортна площадка и местното население е против прекрояването на центъра.

„На децата можем ли да кажем да си играят по-тихо?!“, зададе риторичен въпрос той по повод непосредствената близост на площадката до оградата на социалния дом. „В момента се събира подписка и напрежението расте, знам, ще кажете, че решението е спешно, но само на 200 м от този терен е бившето училище с огромен двор, много подходящ за тази цел. Нямаме против изграждането на нов социален дом, но не искаме да е точно в центъра“, каза Бежански.

Кметът на общината Методи Байкушев обеща лично да се срещне с жителите на Падеш и да ги успокои, че няма да се унищожат детската и спортна площадка, даже общината ще се постарае да ги облагороди.

„Това лято бе одобрена националната карта за социални услуги и процедурата бе обявена през юни. Ние имаме задължение да реформираме домовете в Падеш и в „Струмско”, а срокът за кандидатстване за финансиране е краят на октомври. Наложи се да работим изключително интензивно, разгледахме много варианти и се оказа, че теренът, където в момента се намира домът в Падеш, е най-подходящ. Бившата здравна служба ще стане дневен център на 1 етаж и услуга по заместваща грижа на 2-ия етаж, като там пак ще има лекарски кабинет и достъп на жителите на селото до личния им лекар. Ще се направят три нови едноетажни сгради с веранди, със зелено пространство и ограда. Или приемаме този ПУП, или забравяме за тази социална услуга и за 4 млн. лв., с които да я развием. Това решение не е компромис, то е идеално“, каза М. Байкушев.

Бежански протестира, че не може развитието на социалната услуга да е за сметка на центъра на селото, идеята за който била да се развие с детски кътове. „Селото ни е било общински център и единствено при нас площадното пространство е оформено от градски тип, с малък парк, който не искаме да изгубим“, каза той, а зам. кметът по строителството Св. Захариева  посочи, че тези идеи може да се реализират в имота, в който е сградата на кметството.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене