Детските градини в Благоевград преминават на делегирани бюджети, приет е ПУП за моста на Покровнишко шосе

По предложение на кмета Методи Байкушев в Общинските детски градини и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще бъде въведена система за делегирани бюджети. Това решиха на извънредно заседание общинските съветници.
По време на сесията кметът поясни, че по този начин детските заведения ще получат по-голяма независимост и по-добра бюджетна дисциплина.
„Делегираните бюджети не отменят отговорността на общината към детските градини, но това им гарантира истинска самостоятелност, без да зависят от волята на кмета за всяко решение“, заяви адв. Байкушев. От една страна системата гарантира, че ръководството на всяка детска градина ще може само да управлява финансовите ресурси, с които разполага, а от друга то ще носи отговорност за изразходването им. Собственият бюджет ще бъде определян чрез формула, а директорите на детските заведения ще преминат през специални обучения.
Кметът Методи Байкушев поясни, че за да бъде гарантирана самостоятелността на детските градини, в случай че е необходимо ще има възможност за корекции, които да гарантират допълнително финансиране. С въвеждането на делегираните бюджети детските градини ще могат да реализират и собствени приходи.
Предложението беше подкрепено и от директори на детски заведения, които присъстваха на заседанието.

Беше приет и Подробен устройствен план (ПУП) – парцеларен план (ПП) за изместване на техническа инфраструктура за съществуващи газопровод, водопроводи и кабелни линии на Покровнишко шосе.
Преди дни Подробният устройствен план бе съгласуван от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, а в момента се правят сериозни постъпки новоизграденият мост на Покровнишко шосе да бъде пуснат в експлоатация най-късно до края на месец декември 2023 г., това съобщи кметът Байкушев през изминалата седмица.
Проверяват се и възможностите съоръжението да бъде пуснато в пробна експлоатация, за да бъде ускорен самият процес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене