Започна третият етап на акция „Зима“

От днес започва третият етап на полицейската акция „Зима“ под наслов „Безопасно шофиране през зимата“. Тя се провежда в периода от 05.12.2023 г. до 14.12.2023 г. Дейносттана екипите на Пътна полиция ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. Контролът ще се осъществява при явно и видимо присъствие на полицейските органи, на подходящи места край пътя с възможност за използване на уредите за проверка на фаровете. Ще се акцентира върху недопускане на нарушения на разпоредбите на чл. 70, ал. 3 и на чл. 74, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП.
(Чл. 70 (3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
Чл. 74 (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.)

От Пътна полиция напомнят, че зимата е безопасна, когато сме готови за нея!

За изправността

Провери изправността на спирачната система (чл. 139, ал. 1, т. 1 от ЗДвП)
Провери и поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (чл. 100, ал. 4, т. 2 от ЗДвП)
Провери оборудването на 3- или 4-колесното МПС за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)

Принудителни административни мерки:

Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а“ от ЗДвП)

При управление на технически неизправно ППС глобата е:

50 лв. – при констатирани незначителни неизправности

200 лв. – при констатирани значителни неизправности

500 лв. – при констатирани опасни неизправности (Чл. 179, ал. 6 от ЗДвП, нова, ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г.)

20 лв. – при липса на обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка, пожарогасител и аптечка.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене