Делян Добрев: „Лукойл“ се готвят за бягане

Цялата схема с дерогацията започнала да се разплита

От „Лукойл“ виждат, че цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат, аз така го разчитам. Така председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев коментира информацията, че „Лукойл“ преразглежда дейността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас, предаде БТА.

Той отбеляза думите на еврокомисаря по финанси Макгинес вчера, че изключително силно приветства желанието да бъде премахната тази дерогация. По думите му това вече не е само българска тема, а е общоевропейска тема.
Цялата схема с дерогацията в последната година и половина в България започва да се разплита, целият свят вижда, че от 15 млн. барела руски нефт преди войната, ние започнахме да купуваме по 45 млн. барела и то в режим на санкции, коментира Добрев. Къде отива това гориво ще бъде уточнено съвсем скоро, защото ние вече имаме имената на корабите, дестинацията в открито море, имаме корабите, на които са претоварвали, и сателитни снимки къде са отивали тези кораби, добави той. По думите му „Лукойл“ се готвят за бягане.

Делян Добрев не изключи да има протести в следващите дни. Той посочи, че в последния параграф на прессъобщението на „Лукойл“ се казва, че ще започнат разговори със синдикатите и с работниците. Т.е. не изключвам в следващите дни те да се опитат да провокират отново протести и затваряне на магистрали, защото те, както, за съжаление, и кабинетът не искат тази дерогация да бъде отменена, коментира той.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене