6 случая с ХИВ/СПИН в област Благоевград от началото на годината

Tази година в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, Световният ден за борба с ХИВ/СПИН премина пред мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус. Хората, които не са избегнали този риск в област Благоевград от началото на годината са 6 – това са официално потвърдени случаи – каза за БНР-Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. „От началото на годината своя ХИВ статус са проверили 531 лица, в кабинета на РЗИ има 1 ХИВ позитивен, останалите 5 са в областта, или общо 6 от началото на годината. В КАБКИС се правят изследвания и за хепатит В и С и сифилис. След COVID пандемията кабинетът се връща към нормалния ритъм на работа и ще бъде с работно време от 12:30 до 16:00 всеки ден, без събота и неделя“ – уточни д-р Мончева.

В Регионалната библиотека „Димитър Талев“ се проведе интерактивна образователна дискусия с участието на ученици от Пето средно училище „Георги Измирлиев“ в областния град. „Знанията за превенцията са изключително важни, защото запознаваме учениците с начините на предаване на ХИВ вируса, какво трябва да предприемат, за да не се заразят. Получавайки тези знания съумяваме да изградим у тях отговорно сексуално поведение, което е изключително важно за полово предаваните инфекции“ – заяви Таня Хаджиева – учител по биология и здравно образование в Пето средно училище „Георги Измирлиев“.

От сградата на РЗИ бе спусната символичната червена лента, учениците пуснаха червени балони като символ на живота, който обича полета и мечтите на смелите. А служителите на здравната инспекция им подариха червени чадъри. „С тази червена лента, ние популяризираме, информираме обединяваме хората от различни възрасти. Най-важното за мен, което е доказало във времето своята същност „Важно е да знаем, човешко е да общуваме“ – каза Бианка Равначка, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене