Намалиха цените на PCR тестовете и бързите антигенни тестове в новата писиар лаборатория в Разлог

Нови, по-ниски цени обявиха в новоизградената PCR лаборатория в МБАЛ – Разлог. Така след актуализацията гражданите ще могат да си направят PCR тест за 70 лв., а досега той струваше 75, както и бърз антигенен тест срещу сумата от 20 лв., вместо както сега – 30 лева. Новите цени са в сила от петък, но намалението ще усетят най-вече пътуващите в чужбина, които нямат право на безплатен PCR тест. Предвид факта, че активният летен сезон вече отмина завеждащият лабораторията д- р Йовка Божанова сподели, че не се очаква  увеличение на броя на тестванията за пътуване, но се наблюдава увеличение на тестванията по направления от личните лекари.

„Вече намаляха писиарите, които се правеха за пътуване в чужбина. Повечето работещи се прибраха, почивките също свършиха. По-голямата част от писиарите, които се правят към момента, са на хора с клиника. Те са с направление и не заплащат нищо. Тези за чужбина са платени, но, както казах, те вече намаляха и са много малко, каза ръководителят д- р Йовка Божанова. Тя поясни, че хората с направления за PCR заплащат единствено такса за биологичен материал, която е на стойност от 5 лв.

Във вчерашния ден за PCR изследване пред лабораторията чакаше семейство от Разлог, което работи в Ирландия.  По думите им там цената на теста е почти същата, но в евро. Преди два месеца, когато са се прибрали в България, са заплатили 75 евро, но на фона на стандарта на живот в Ирландия тези пари не са много.

Иначе към момента в писиар лабораторията се наблюдава  увеличение на броя на положителните тестове, а хоспитализираните в МБАЛ – Разлог с доказан Ковид вече наброява 28 пациенти. Това е и максималният капацитет на отделението. По думите на управителя на болницата д-р Божидар Велев засега не се предвижда превръщането на друго отделение в ковидно, тъй като няма лекари, които да поемат болните. Според справката към 24 септември с доказан Ковид са и 2  деца. Те са настанени в детско отделение, където също има отделена зона за лечение на деца с вируса.

Д- р Велев сподели още, че засега кадрово болницата се справя, но при евентуално рязко покачване на броя на заболелите ще има проблем в това  отношение. Лечебното заведение е обезпечено и с  лекарствата, като единственото затруднение среща с  за ремдесивира, който се получава в по-малки количества от заявените.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене