И шефът на Здравната комисия подкрепи вдигането на потребителската такса

Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса, заплащана от пациентите на личните лекари, но това трябва да стане плавно, каза пред журналисти председателят на Здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев, цитиран от NOVA.

„Смятам, че рязкото увеличение не е коректно спрямо потребителите“, категоричен бе той. По думите му трябва да се начертае път за плавно повишаване на размера на таксата през определени периоди от време, за да няма рязко натоварване на ползвателите на медицински услуги.

Обективно погледнато, потребителската такса изостава, като нивото ѝ е замръзнало от 2013 г., а доплащането в болниците е около 40 на сто, посочи той. По думите му, за да има промяна в нивото на потребителската такса, трябват законови промени, както и дефинирането ѝ в Националния рамков договор.

Преди дни депутати и лекари се обединиха около идеята за необходимостта от реформа в първичната извънболнична медицинска помощ. На дискусия, организирана от Комисията по здравеопазване, бе обсъдено нивото на потребителската такса, специализацията на лекарите, идеята за диференцирано заплащане на медиците и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене