ПОЧИТАТЕЛИТЕ НА ВАСИЛ ВЕНИНСКИ В СМОЛЯН СЕ ДОКОСНАХА ДО НОВИТЕ МУ ТВОРБИ

Почитателите на творчеството на Васил Венински се докоснаха до двете му нови публицистични творби „Змейова напаст”, разкази и „Ловни страсти в пазвите на Радюва планина”. Вълнуващата творческа вечер се проведе на 29 ноември т.г. в зала „Петър Стайков” на КДК –Смолян.
Венински е популярен автор, който върви по своя автентична пътека из дебрите на Родопа планина и душевността на неговите герои.

Председателят на дружеството на СБП в Смолян, Светозар Казанджиев представи двете нови книги пред присъстващите. Той посочи, че за разказите на Васил Венински, Димитър Христов пише следното: „Най-новата книга на Венински „Змейова напаст“, спечелила конкурс за финансова подкрепа от МК, е продължение на белетристичната традиция на родопските властелини в литературата. Тя е пример за дълбините на българската душевност, за драматизма и героизма в народната съдба, за нравствените измерения на днешния и утрешния човек, генетично и духовно свързан както с модерната цивилизация, така и с дебрите на природата, със своите предци и учители в един друг свят, който ни връхлита с нови изпитания.

„Ловни страсти в пазвите на Радюва планина“ е обемен изследователски труд от над 340 страници. За да напише тази „ловджийска сага“, изтъква Иван Христов, Венински обикаля библиотеки и държавни архиви в страната. Впечатляват ни обособените раздели като отделни части в книгата, които систематизират огромната информация и ловни дейности през различните исторически периоди. Потвърждават умението на автора увлекателно да разказва, като отсява незначителното и обобщава водещото през годините. Наред с богатия снимков материал от черно-бели и цветни снимки (повечето лично направени), художествено-документалния текст е структуриран в петнадесет раздела. Книгата започва с кратък обзор, включващ човекът и лова, първите ловци, развитието на лова във времето, спира се на организираното ловно движение в България.

Венински разказа увлекателно интересни житейски събития дали отражение на неговото творчество и чете разкази от новите си книги. Той бе поздравен от своите почитатели, а Димитър Кръстанов каза за него, че продължава творчеството на Хайтов.
Зам.-областният управител Зарко Маринов също поздрави автора и му връчи поздравителен адрес от областния управител Захари Сираков.

Васил Венински е роден на 30.01.1954 г. в село Павелско, Смолянска област. Завършил е специалност химия в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и следдипломна специализация в СУ „Климент Охридски”. Работил е на различни места и длъжности в системата на средното образование и притежава първа квалификационна степен. Той е автор и съавтор на 27 книги. Венински е включен в енциклопедия „Бележити българи на съвременна България” (2012), удостоен е с „Почетен знак на община Чепеларе” (2014), с плакет „За изключителни заслуги за издигане престижа на Община Чепеларе” (2017) и редица други престижни награди. Член е на Съюза на българските писатели и на Дружеството на писателите в град Смолян.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене