В кадър: Протестът на животновъди и оранжерийни производители

Те изливаха мляко пред сградата на Министерския съвет

Животновъди и оранжерийни производители и тази седмица се събраха на протест пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Министерския съвет. Организатори на протеста са Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените фермери, Асоциация на биволовъдите в България и Национална асоциация на оранжерийните производители.

Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите отрече твърдение на МЗХ, че организаторите на протеста са заплашвали малки и средни животновъди със затваряне, ако не вземат участие в протеста. „Нямаме лостовете за подобни действия“, подчерта той.

Според Зоров министерството използва дезинформация и манипулация, съобщава БТА.

Исканията на протестиращите са същите като тези от протеста миналата седмица – да се заложи в бюджета за 2024 г. държавна помощ за компенсиране последиците от войната в Украйна и необходими средства по „де минимис“; да се увеличат ставките за обвързаното подпомагане до миналогодишното ниво; да се възстановят ставките на преходната помощ на миналогодишното ниво; на фермерите, които не са получили средствата за компенсации за последиците от войната в Украйна за миналите траншове, да им бъдат изплатени.

На протеста има лозунги „Не убивайте българския фермер“, „Този път сме сами, но другия път ще сме със стадата и тоягите“, „Не на опитите за разделяне на земеделците“ и други.

Кадри от протеста на животновъдите вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене