Административен съд – Благоевград назначи три съдебни експертизи по оспорения избор за кмет на община Благоевград

Административен съд – Благоевград откри производство по оспорване истинността на съдържанието в протоколите на всичките 141 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград и истинността на протокола на ОИК – Благоевград, с данните от които е мотивирано оспореното по делото Решение № 330-МИ/07.11.2023г. на ОИК – Благоевград, с което са обявени резултатите от гласуването за кмет на община Благоевград при проведения на 05.11.2023г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

В открито съдебно заседание съдът разпореди назначаване на две съдебно-математически експертизи и съдебно-техническа експертиза на изборните книжа в посочени от жалбоподателя 64 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград.
Експертизите следва да дадат отговори дали в посочените секции е гласувано с машина, има ли печат на гърба на всички разпечатки от електронно гласуване и какво е разпределението между бюлетините с отразен вот за двамата кандидати при проведения втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

Съдебно-техническа експертиза следва да изясни дали са отпечатвани разписки от машините преди началото и след обявения край на изборния ден. Съдът разпореди и съдебно-математическа експертиза, която да провери истинността на данните в протоколите за брой гласували чрез повторно преброяване на положените подписи в избирателните списъци, дописаните под черта избиратели, както и списъците с придружители.
За следващото заседание по делото, насрочено за 07.12.2023г от 14:30 часа, съдът допусна и разпит на четирима свидетели по искане на жалбоподателя.
Адм. дело № 1097/2023г. е образувано по жалба на Илко Стоянов, независим кандидат за кмет на община Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене