Информационен форум в Благоевград разгледа темата за България в еврозоната

Център „Европа директно“ – Благоевград и Стопанският факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ организираха днес информационен форум на тема „България в еврозоната: между фактите и митовете“, на който бе предоставена възможност за споделяне на гледни точки по теми, важни за обществеността. Дискусията днес бе свързана с това как функционира общата европейска валута, какви са ползите за бизнеса и гражданите, съответно рисковете, и как потребителите ще бъдат защитени. Обсъден бе опитът на Хърватия, Словения и балтийските държави.

В България истинският разговор за ползите и потенциалните рискове, които въвеждането на общата европейска валута би донесло за икономиката, а и за обществото, не засяга същинските въпроси, не се прави задълбочен икономически и социален анализ, а се „плъзгаме“ по дребни детайли, каза пред журналисти деканът на Стопанския факултет в ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Райна Димитрова. Според нея разговорът се води на „повърхностно“ ниво, като не се разказва на обществото какви са реалистичните очаквания за периода след въвеждане на еврото. В момента слабо се чува гласът на сериозни икономисти, които могат да обяснят процесите, допълни доц. Димитрова. По думите й обяснението, направено от експерти, може да е разбираемо за широката публика.

Разговорът за въвеждането на единната европейска валута в България все още не е започнал, каза за БТА ръководителят на Център „Европа директно“ – Благоевград Красимира Хаджикосева. Появяват се спорадично мнения, но темата е многопластова, хората имат притеснения, но те идват най-вече от липсата на информация, посочи Хаджикосева. Според нея темата е „обрасла“ с дезинформация, а говоренето навреме е важно за обществото. Това до известна степен е експертен разговор, затова и думите против са много по-лесно разбираеми, по-лесно е да се изкаже мнение, отколкото да се задълбочим във фактите и цифрите, каза още ръководителят на центъра.

Лектор на форума бе финансовият журналист от вестник „Капитал“ Николай Стоянов, а събитието бе отворено за студенти, преподаватели, представители на бизнеса, журналисти и граждани.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене