Кметът Байкушев инспектира строежа на Анаеробната инсталация за разделно събиране

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев посети днес строежа на Анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци и се запозна с хода на строителните дейности и степента на готовност на обекта, който трябва да бъде завършен по план до края на м. декември.

Той разговаря с представители на фирмата строител и на надзора на обекта относно готовността да бъдат спазени сроковете. Те се ангажираха да положат всички усилия да завършат строителството в срок, за да не бъде санкционирана Общината.

Съоръжението ще бъде с капацитет близо 16 000 тона годишно и ще обслужва 100 000 жители на общините Благоевград, Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.

Инсталацията се изгражда с финансиране от Оперативна програма „Околна среда“ по договор, сключен от Община Благоевград през 2018 г. Проектът е на стойност 36,4 млн. лв., от които 30.2 млн. лв. са европейски средства. Срокът за приключване на дейностите по проекта изтича в края на тази година.

Както вече съобщихме, предстоят неотложни плащания за изпълнени строителни дейности в размер на 10 милиона лева, които не са налични по сметките на Общината.

В търсене на решение на финансовите проблеми кметът Байкушев вчера се срещна с финансовия министър, предстои среща и с министъра на околната среда и водите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене