Трето бригадно командване в Благоевград отвори врати за посетители

Военнослужещите от Трето бригадно командване Благоевград показаха въоръжение, бойна техника и войсково оборудване пред деца и ученици от града и региона, граждани.

Денят на отворените врати бе по повод предстоящия празник на Сухопътните войски и празника на военно формирование 26 400. Атракцията бе свързана със занятието по огнева подготовка – стрелба с пневматично оръжие, както и динамичен показ на тема: „Действия на пеши патрул в градска среда“.

Полковник Николай Николов, началник на Щаба на Трето бригадно командване, определи отиващата си година като много динамична за служещите в редовете на Българската армия: „Формированието изпълни в пълен обем всички задачи, които бяха поставени през годината – много отговорни задачи, като някои от тях изискваха доста голяма организация за тяхното изпълнение, използване на на техника, бойни стрелби на много полигони. И в момента имаме хора, които изпълняват задачи зад граница. Динамична беше годината, важно е, че са постигнати целите, когато правим равносметка“.

Най-емоционални в днешния ден бяха най-малките, които имаха възможност за първи път на живо да се докоснат до стрелково оръжие като легендарния „Калашников“, пистолет „Макаров“ и др. 5-годишните малчугани знаят, че работата на войниците е да пазят България.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет №477 от 1992 г- и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 година. По време на Сръбско-българската война /1885 г./ на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г.С победата на Сръбско-българската война е защитен актътна Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българскщия народ да живее обединен и свободен.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене