Скъпият ток качи и цените на храната в ресторантите, сметката с 10% отгоре

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистрибуторите на хранителни продукти вдигнаха цените си средно с 10 до 30 на сто

10% е ръстът в цените по ресторантите в Кюстендил, установи проверка на „Телеграф“. Като причина от местния бизнес посочват увеличението в цените на тока, както и при всички основни продукти.

„130% е увеличението на тока спрямо предишни сметки за същия период от време. Потреблението на електроенергията е същото, което няма как да не се отрази съответно и в цените на предлаганите от нас ястия и питиета. Това увеличение се наблюдава през последните 4 месеца, което наложи да увеличим цените с около 10%. Само до преди месец цената на олиото на едро беше 2 лв. за литър, сега е 3 лв., а при нас потреблението е огромно“, обясни Елица Димитрова, която е собственик на култова кръчма в областния град. По нейни думи най-силно засегнати от пандемията са именно ресторантьорите, тъй като работата в бранша е намаляла с 50%.

По-високи цени в менютата си вече пресмятат и ресторантьори от Стара Загора.

За последните 2-3 месеца дистрибуторите на хранителни продукти и напитки вече тихомълком вдигнаха цените си средно с 10 до 30 на сто и това няма как да не се отрази и в заведенията. Засега все още не сме обсъждали конкретно увеличение, но не изключвам то да  е в рамките поне на 10 на сто, съобщи председателят Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Стара Загора Вени Петрова.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене