Стоянов: Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека по време на протестите

Навременната реакция на СДВР и жандермерията осуетиха по-сериозни щети и дори жертви, заяви вътрешният министър

Във вчерашната вечер станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на София. Само навременната реакция на СДВР и жандермерията осуетиха по-сериозни щети и дори жертви. Затова се учудвам на искането за моя оставка. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Именно затова се учудвам за исканата оставка за мен. Защо? Защото хиляди служители си свършиха работата. Ако аз подам оставка това означава да ги предам. Освен това не смятам, че министърът на вътрешните работи за дългогодишните проблеми във футбола“, посочи още силовият министър.

„Няма полиция в света, която да стои безучастно и да гледа как се унищожава общинско и лично имущество. Действията от СДВР и жандермерията са реципрочни от агресията от крайни фенове, която цел определено беше да окървяват протеста“, посочи той.

Първо уволнение след сблъсъците в София

Той застана зад всички служители на реда, които са охранявали протеста вчера. „Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни се превръщат в масови такива. Същевременно осъждам действията на единици служители, които превишаха правата си и не се справиха със задачата да не се поддават на провокация. Назначена е вътрешна проверка за създалите се ситуации. Проверката ще бъде извършена в спешен порядък. Всеки, който е превишил правата си, ще понесе своята персонална отговорност“, коментира министърът.

Стоянов изрази благодарност към полицаите, които са помагали на гражданите, които са били обгазени или блъскани от тълпата. Той се извини от името на МВР на онези, които невинно и мирно протестиращи хора, които пострадаха при потушаването на безредиците и нямат вина за тях. Нееднократно  организаторите на протеста в предните дни искаха мирен протест. В множество срещи на СДВР с организаторите, те дадоха многократни заявки за мирни действия. Вчера заявих, че не очакваме провокации. Същевременно бяхме подготвени за всякакви ескалации. Провокаторите се появиха по-късно. В центъра имаше 1600 служители“, коментира още Стоянов.

Ескалация на протеста в София: Сблъсъци, водно оръдие, ранени и арести (ВИДЕО/СНИМКИ)

Той отговори, че оперативното ръководство е поверено на главния секретар. „Аз съм част от политическото ръководство на министерството и не следва да ръководя оперативното ръководство със служителите на терен. В същото време съм бил в непрекъснат контакт с гл. секретар на МВР и директора на СДВР„, коментира още Стоянов.

„Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. На каква прожекция съм бил снощи – МВР е консултант на филм за телефонни измами, което скоро ще тръгне в кината. Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам. Не съм бил с изключен телефон – бях в непрекъснат контакт със СДВР и главния секретар на МВР„, посочи той.

По думите му няма никакво напрежение между него и министър-председателя Николай Денков.

От СДВР уточниха и защо са влезли в заведение, където наблизо полицейски бус беше запален от протестиращи. От СДВР са установили, че единият от влезлите в заведението има доказателства, че той е запалил микробуса и затова са реагирали така, тъй като с неговите „пиромански наклонности той защитава хората в заведението“, заяви Любомир Николов, директор на СДВР.

Стана ясно, че част от задържаните са с криминални регистрации  – по линия на футболното хулиганство, притежения на наркотици и други.

6 са докладните записки относно установени случаи, при които може да се твърди, че полицейски служители са имали физически контакт с граждани от протеста, заяви старши комисар Любимир Николов. По думите му като се установят по категоричен начин, те ще бъдат детайлно проверени.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене