Сами сред страха: Евакуираха над 200 сираци от Запорожие

Над 200 украински деца, евакуирани от сиропиталище в зоната на бойни действия, пристигнаха в западния украински град Лвов след 24-часово пътуване с влак, предаде Ройтерс.

Общо 215 деца – от току що проходили до юноши, напуснаха сиропиталището в Запорожие, в Южна Украйна, в деня, когато руските войски атакуваха намиращата се наблизо АЕЦ.

Къса ми се сърцето, каза Олга Кучер, директорка на християнското сиропиталище, и започна да хлипа. Много съжалявам, просто нямам думи и толкова ми е жал за тези деца, толкова са малки, каза Кучер.

И след смрачаване, когато температурите паднаха, децата търпеливо чакаха на перона на гарата в Лвов. По-големите се грижеха за по-малките, а персоналът на сиропиталището старателно следеше дали всички са налице.

Най-малките сираци стискаха плюшени играчки. Никое от децата не плачеше и не мрънкаше, отбелязва Ройтерс.

16-годишният Володимир Ковтун каза, че сега се чувства в безопасност. Ужасяващо е да стоим в Запорожие, когато сирените за тревога се задействат и трябва постоянно да се крием в мазето, разказва Ковтун.

С широко отворени очи и хванати ръка за ръка, децата бяха преведени през чакалнята, където имаше струпани много украинци.

Само в петък през тази гара са преминали над 65 000 души, по данни на кмета на Лвов Андрий Садови.

След това заваля сняг, а децата бяха качени в няколко автобуса, за да се отправят към новия си дом в съседна Полша. Предстояха им няколко часа, за да достигнат до границата.

За директорката на сиропиталището Кучер перспективата за безопасност за поверените й деца след толкова тежко и изпълнено с рискове пътуване отприщва смесени емоции: тъга, облекчение, ярост.

Не искаме да напускаме Украйна, обичаме я, но за съжаление трябва да напуснем, казва директорката.

След като и последните деца бяха настанени в автобусите, Кучер добави: „Путин просто убива хора…Не разбирам защо руснаците не могат да повярват, че ни бомбардират, че убиват нас и децата ни“.

 БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене