Студът нахлува в България: Анастасия Стойчева предрече кошмарна седмица

Порои и ветрове ще ни мъчат цяла седмица, а температурите тръгват надолу

Много динамично време ни очаква през почивните дни и следващата седмица. Това съобщи  дежурният синоптик в НИМХ Анастасия Стойчева.

Жълт и оранжев код за силен вятър обяви за съботния ден Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за цялата страна, стана ясно от сайта на НИМХ.

Предупреждение от втора степен (оранжев код) и опасно време е в сила за областите Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област. Предупреждението от първа степен (жълт код) и потенциално опасно време е в сила за останалата част от страната. Поривите на вятъра в областите с жълт код ще достигат до 20-24 м/сек, а в тези с оранжев код – до 29 м/сек.

Времето през целия ден ще е ветровито с умерен и силен югозападен вятър. През по-голямата част от деня облачността ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд, в планинските райони от Западна България – значителни по количество. Максималните температури все още ще са високи, предимно между 14° и 19°, в София – около 15°. 

Времето за Гоце Делчев ще е предимно облачно и дъждовно с максимална температура 14 градуса.

По Черноморието облачността ще е променлива, често значителна и след обяд ще има валежи от дъжд. Ще духа до умерен южен вятър, до вечерта ще се ориентира от запад-югозапад и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 17° и 20°. Температурата на морската вода е от 11° по северното крайбрежие до 18° по южното. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

В планините времето ще е доста динамично. Облачността ще е значителна, ще има валежи от дъжд, над 1800 метра – от сняг. Ще бъде ветровито със силен, по-високите и открити части – бурен и поривист вятър от запад-югозапад и с него ще нахлува студен въздух. Привечер облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра – около 2°.

В неделя (12 ноември), в резултат на валежите, ще има краткотрайни повишения на речните нива, като по-съществени те ще са в планинските части от Дунавски басейн, във водосборите на реките северно от Бургас, в планинските притоци на река Марица и във водосбора на река Тунджа, информираха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като в резултат на оттичане ще има незначителни повишения в долните течения на река Марица, река Тунджа и в долните течение на основните реки на Западнобеломорски басейн. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, посочиха още от министерството.

През втория ден от уикенда валежите навсякъде постепенно ще спрат, облачността за кратко ще се разкъса и ще намалее, но до вечерта от запад отново ще се увеличи. Ще духа умерен, в североизточните райони – временно силен, запад-северозападен вятър. Температурите ще се понижат: преобладаващите минимални ще са между 2° и 7°, максималните – между 10° и 15°. През нощта срещу понеделник вятърът ще отслабне, от югозапад ще започнат нови валежи. 

В понеделник облачността ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, повече като количество в Южна България, докато в Дунавската равнина със слаб до умерен запад-северозападен вятър ще бъде без съществени валежи. През нощта срещу вторник за кратко ще се изясни.

Следващата седмица облачността често ще е значителна, в понеделник отново на много места ще се заоблачи и ще започнат нови валежи. Значителни количества валежи се очакват на места в Южна България.

Вероятността за дъжд е най-голяма към четвъртък-петък, когато отново очакваме да преминават атмосферни смущения. Тогава, след временно повишение във вторник-сряда, температурите отново ще поемат надолу. Ако във вторник и сряда дневните стойности ще стигнат 15-20 градуса, то към четвъртък-петък максималните няма да надхвърлят 10-15 градуса.

„Отрицателни температури обаче не се виждат, повечето стойности ще са положителни, само в котловините, защитени от вятъра, са възможни температури около нулата“, обясни Стойчева, цитирана от „Телеграф“.

Вятърът, който се очаква от събота, ще отслабне във вторник, когато ще бъде най-тихо. Но през следващите дни ще остане ветровито, с временни отслабвания на поривите, когато вятърът обръща посоката си.

Очаква се по-значително застудяване към края на второто десетдневие на месеца – към 18-20 ноември. Тогава температурите ще паднат под климатичните норми. Не се очаква сняг обаче в равнинната част, има вероятност от снеговалеж във високите котловинни полета и Предбалкана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене