Кампанията на държавата за по-евтини хранителни продукти започва на 15 ноември

Кампанията на Министерството на икономиката за стоки с по-ниски цени „Достъпно за вас“ ще започне на 15 ноември. Тя трябваше да бъде открита още на 1 ноември, но заради уточняване на детайли по нея между ведомството и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се забави. Министърът на икономиката Богдан Богданов обяви пред Би Ти Ви, че всичко вече е изчистено и следващата седмица кампанията започва официално.

Първоначално по-евтините продукти ще се предлагат в големите търговски вериги. Редица по-малки регионални вериги също са поискали да участват в кампанията и предстои да бъдат добавени в списъка с магазини. Богданов уточни, че тепърва и нехранителни вериги и аптеки ще могат да се включат в инициативата. Той добави, че кампанията вече има и лого.

Министърът подчерта, че е предвидено да има минимум 16 продукта от 50-те, включени в инициативата, които ще се предлагат от всяка верига. Той призна, че едва ли това ще е най-бързият начин за пазаруване, тъй като на някой клиент може да му се наложи да отиде до повече от една верига, за да купи каквото иска. За целта скоро ще се изготви приложение, през което ще могат да се филтрират продуктите, за да знаят потребителите къде да намерят конкретна стока.

Богданов каза още, че държавата е готова да доставя неруски петрол за „Лукойл Нефтохим“, когато дерогацията приключи. По думите му рафинерията край Бургас е стратегически актив за България и трябва да продължи да работи на максимални обороти.

„Информация до мен не е стигала дали има подсигурена доставка на неруски петрол. Това е частен оператор и няма как да съдействаме на „Лукойл“ да си доставя горивата, които по закон трябва да направи като оператор на рафинерията. Държавата обаче вече може да го направи и да подсигури доставките, ако се наложи да поеме контрола над рафинерията. Имаме над 10 локации, от които можем да доставяме“, уточни министърът на икономиката.

dnevnik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене