Безработните в Благоевградска област намаляват

В област Благоевград се наблюдава спад на регистрираните безработни. Това съобщи Станислава Поповска, директор на Регионална служба по заетостта на пресконференция на трите социални служби от областта.

В бюрата по труда от Благоевградска област през септември са регистрирани 12 369 безработни. Равнището на регистрираната безработица през месеца е 10 %. От началото на годината се наблюдава тенденция за намаляване на броя на регистрираните безработни и се отчита намаление със 160 лица.

През октомври са извършени 249 проверки по спазване разпоредбите на трудовото законодателство. Констатирани са 1314 нарушения, като над половината от тях са свързани с безопасните условия на труд, обясни Славянка Симитчийска, директор на Дирекция „Инспекция по труда“ в Благоевград.

Най-голям е броят на сигналите, свързани с неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения, работа без трудови договори и неизплатени командировъчни на шофьорите от отрасъл „Транспорт“.

Kъм 30 септември са отпуснати 23 909 целеви помощи за отопление в размер на над 13 милиона лева, информира Станка Михова от Регионална дирекция за социално подпомагане – Благоевград./БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене