Грипът още далече от България

За момента няма регистрирани случаи на грип у нас. Това обяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб. В тази връзка тя призова лекарите, когато се съмняват за грип, да изпращат проби в националния център, за да се изследват и да се проследява епидемичната картина и по отношение на грипа.

Относно това дали ще има грипна вълна тази зима, не може да се каже със сигурност, коментира още доц. Гломб. Тя обаче допусна, че и тази година може да ни се размине голямото разпространение на грипен вирус, защото това са наблюдавали учените в южното полукълбо – там грипният сезон е по време на нашето лято и сега грипният сезон беше слаб и не се надигна голяма вълна. От друга страна, не трябва да се забравя, че ако втора година нямаме грип, процентът на чувствителното население към грип ще се увеличава, предупреди още вирусологът. По думите й, когато има грипна вълна, се разболяват много хора, които реално създават имунитет. „Сега, когато не се разболяват, доста трева почва да съхне по отношение на грипа. Затова няма да се учудя, ако не тази, то след някоя друга година има доста мощна грипна вълна поради това, че ще се оголи доста голяма част от населението, което не се е срещало с грипни вируси“, коментира още доц. Гломб.

В тази връзка тя напомня, че не трябва да се подценява защитата и срещу грип чрез ваксините. По отношение на прилагането на грипни и ваксини срещу COVID-19 тя обясни, че трябва да има отстояние от две седмици между поставянето на двата препарата.

Основното противопоказание за поставяне на противогрипна ваксина е алергия към някоя от съставките на ваксината, обясни още тя. „При грипната ваксина основната алергия, която е противопоказание за прилагането й, е към яйчния белтък. Затова хората, алергични към яйчен белтък, трябва да

намерят друг начин да се защитят от вируса“

коментира още доц. Гломб и добави, че тези хора трябва да разчитат на околните, че са се защитили.

Противогрипните ваксни са подходящи и се препоръчват и за деца над 6 месеца. Според специалисти децата от 6 месеца до 5-годишна възраст трябва да се приемат като приоритетни за ваксиниране срещу грип, тъй като те най-често боледуват и заразяват и другите.

И тази година грипните ваксини са четривалентни. Два от вирусите са от тип А – Виктория и Камбоджа, и два от тип Б – Вашингтон и Пукет. През този сезон обновени са грипните ваксини по отношение на вариантите от тип А.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене