Над 110 млн. лв. евросредства са инвестирани в Благоевград

107126-evrofondove-01

В следващия програмен период предстоят още редица важни за общината проекти, като един от основните е подмяната на цялата ВиК мрежа

Редица значими проекти са реализирани от община Благоевград с помощта на евросредства, отчетоха от общинската администрация. 93 договора по 7 оперативни програми е сключила общината за програмен период 2007-2013 година. При реализацията на проектите са инвестирани над 110 милиона лева.

„Реализираха се редица проекти в областта на образователната инфраструктура. Санираха се 100% от училищата и детските градини в общината. Извърши се ремонт и реконструкция на младежкия дом. Ремонтираха се заведенията от социалната инфраструктура. Извърши се ремонт и реконструкция на уличната мрежа, изградиха се паркове.

Извърши се ремонт и доставка на оборудване на СБАЛО „Св. Мина”, където значително подобрихме здравната инфраструктура и обслужването на пациентите не само от територията на община Благоевград, но също така и от областта. Това е един от значимите проекти, който община Благоевград разработи и изпълни.

Не по маловажни са проектите, свързани с водоснабдяването и канализацията. Изгради се чисто нова ВиК мрежа по протежението на булевард „Пейо Яворов“. Реконструира се пречиствателната станция за отпадъчни води, където значително подобрихме и повишихме степента на пречистването на отпадъчните води от азот и фосфор. По този начин считаме, че ще опазваме биологичното разнообразие в река Струма“, уточни Костадин Георгиев – началник отдел „Устойчиво развитие и евроинтеграция”.

С помощта на евросредства бяха изградени и 3 центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище, както и комплекс междусекторни услуги за ранно детско развитие. По проект „Зелена и достъпна градска среда”, бяха построени два големи парка, като и бяха реконструриани и рехабилитирани редица улици на територията на общината.

„Считам, че безвъзмездната финансова помощ от ЕС е основен инструмент и основен механизъм, по който подобряваме средата за живот на гражданите на община Благоевград. Реалната полза от тези публични средства е достъпна за всички нас и за нашите деца“, каза още Костадин Георгиев.

Община Благоевград вече подготвя проектите, с които ще кандидатства през новия програмен период. Един от значимите ангажименти, които си е поставила общинската админстрация е свързан с водния цикъл на града, където е запланувана подмяна на ВиК мрежата  в почти целия град.

Други проекти, по които ще се търси европейско съфинансиране, ще са насочени отново към спортната, образователната градската инфраструктура и други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене