Училище на век пак отваря врати в Лешница като музей и школо по религия

Старото църковно училище в санданското село Лешница, построено през далечната 1924 година, ще бъде възродено в пълния му блясък. Вековното школо отново ще посреща деца, а в едно от помещенията му ще се подреди своеобразен музей за историята на населеното място. Наскоро Общинският съвет в Сандански дари постройката и терена около него на Църковното настоятелство на местния храм „Света Марина”.

Сградата от построяването си е била един имот заедно с църквата, но през 1956 година е национализирана от комунистическата власт. Двуетажното училище е било истински център на обществения, културния, социалния и духовен живот на местните хора. Образователната институция е била важна част от историята на Лешница.

Намерението на Църковното настоятелство, чийто председател е отец Димитър Илчев, е отново да направи школото значимо място за хората в селото. „Тук ще се съхранява паметта на миналото, както и ще се възвисяват духа и културата на населението. Това е нашата мисия. Да помагаме на миряните и да ги извисяваме духовно”, категоричен е отец Димитър, който служи в село Лешница.

Той и останалите поддръжници на идеята да възкресят вековното училище ще направят реставрация на сградата. Спешно се налага да се направи ремонт на покрива, за да спрат течовете. Партерният етаж ще се ползва като преддверие към двете стаи на втория етаж. Едното помещение ще стане музей, в който ще се подредят архивни снимки, предмети от бита на населението в миналото, както и памагалата, ползвани преди повече от век в уцилище. Във втората стая ще се провеждат уроците на Неделното училище с деца от село Лешница.

„Амбицииите ни са много големи. Ние сме благодарни на местния парламент и на кмета на Сандански, че ни дариха този имот. Ще го възстановим, но ще запазим автентичността му. Надяваме се с всички от Църковното настоятелство, че до есента всичко ще е готово и постройката ще отвори врати и като Неделно училище, и като музей”, каза още отец Димитър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене