Сигурността на предстоящия вот е гарантирана, заяви министър Александър Йоловски

Сигурността на настоящия вот е гарантирана, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски.

„Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател“, заяви той на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Той подчерта, че двамата с вицепремиера Мария Габриел ще се включат в извънреден председателски съвет по темата в Народното събрание.

По-рано днес от партия „Има такъв народ“ заявиха, че заместник-министър на електронното управление от ПП-ДБ е „свалил кодовете“ на машините.

Министър Йоловски припомни каква е ролята на Министерството на електронното управление в процеса на подготовка на машинния вот.

„Съгласно Изборния кодекс, Министерството на електронното управление осигурява удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване с изискванията на кодекса. Втората задача, която изпълнява министерството във връзка с изборите, е обезпечаване на видеонаблюдението след края на изборния ден. Какво се случи до момента? На 9 октомври, чрез жребий със софтуерен генератор, на случаен принцип са изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще преминат процеса за съответствие в рамките на тазгодишната процедура. Изтеглени са номерата на осем броя машини, за разлика от предходните избори, когато са изтеглени четири. На тегленето на серийните номера са присъствали представители на Българския институт за стандартизация, на Българския институт по метрология, представители на политическите партии, както и журналисти“, отбеляза Йоловски.

Министърът припомни още, че на 19 октомври е била утвърдена и методиката за удостоверяване на съответствие на техническите устройства, а на 20 октомври експерти на Централната избирателна комисия (ЦИК), в присъствието на представител на „Сиела Норма“, са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера.

„В процеса са присъствали представители на четири парламентарно представени партии. В рамките на този процес е генериран криптографски ключ, който е т. нар. хеш код, с който се подписва софтуерът. Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване“, увери министърът.

„Самият софтуер е заключен с ключ, който е генериран с паролите на трима от членовете на ЦИК, които са от квотите на различни партии. Ключът се съхранява в ЦИК, на лаптоп, в касата. Паролите на тримата членове са били въведени на място, веднага след приключване на довереното изграждане, лично от всеки един от тях. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите“, допълни още той.

Министърът обясни, че полученият софтуер е инсталиран на всички машини, като устройствата вече са разнесени по избирателните секции за предстоящия местен вот на 29 октомври. „След генериране на хеш кода той е публично показан на представителите за масово осведомяване и е публичен в момента. На 23 октомври, в присъствието на представители на „Сиела Норма“, представителите на регистрираните партии и коалиции са получили в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции са представили на представителите на партиите основните си изводи от досегашната си дейност по процеса на удостоверяване на машините. Присъстващите са получили отговор на поставените въпроси, които са свързани със софтуера. След приключване на процедурата всички използвани за прегледа на кода носители на информация са били надлежно унищожени. Процесът по удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване няма влияние върху изборния процес“, коментира още министър Александър Йоловски.

„С моя заповед, предвид качествата и професионалните умения на моя заместник-министър Михаил Стойнов, в рамките на месец септември, на 19 септември, съм му възложил той да изпълнява всички права, задължения и правомощия на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини. Именно поради това, че той притежава необходимите технически качества и професионални умения да извърши тази задача, както трябва“, каза още министърът.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене