Владимир Москов: Ще продължим да работим за хората в община Гоце Делчев

Владимир Москов е кандидат за кмет на община Гоце Делчев. Роден в Гоце Делчев през 1960 г. Завършил е „Предучилищна педагогика“ и специализирал в сферата на европейските политики за местно самоуправление. Семеен, с две дъщери и една внучка. Член на Комитета на регионите на Европейския съюз. Заместник – председател на НС на БСП. Кмет на община Гоце Делчев 7 мандата.

Как оценявате изминалия мандат и какво успяхте да свършите по време на него?

Въпреки големите трудности заедно с управленския екип постигнахме стабилност в общината. Направихме всичко възможно, за да отговорим на предизвикателствата, които ни поднесе Ковид 19. Успяхме да се справим с трудната политическа обстановка и реализирахме редица важни проекти за града и селата. За тези 4 години привлякохме допълнително над 40 милиона лв. и спечелихме над 40 проекта. Цялостно обновихме детските градини „Калинка“ и „Радост“ в гр. Гоце Делчев и Второ ОУ „Гоце Делчев“, започна цялостно обновяване и модернизация на Дома на културата. Изградихме южния околовръстен път на гр. Гоце Делчев през местността „Текето“. Изградихме инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци. Обособихме 30 социални жилища в бившата казарма с оборудване и обзавеждане.

Едно от най-важните неща е, че стабилизирахме работата на болницата. Осигурихме допълнително оборудване за диагностика и апаратура за отделенията. Укрепихме я кадрово и в момента тя е без задължения. Създадохме местна ТЕЛК комисия към болницата за улеснение на нуждаещите се. Създадохме отделение по инвазивна кардиология. Стабилизираха се и разшириха дейността си и другите отделения в болницата.

В рамките на мандата извършихме подмяна на общо 13 900 метра водопроводна и канализационна мрежа на територията на общината, като от тях 5400 метра са подменени в град Гоце Делчев. Направи се реконструкция и преустройство на съществуващия общински детски лагер в с. Попови ливади, който вече има съвсем нов облик. Там е одобрен проект и за изграждане на многофункционална спортна площадка. Изградиха се 3 футболни площадки на стадиона в гр. Гоце Делчев и спортна площадка в ПМГ „Яне Сандански“.

Какво предстои да бъде направено в община Гоце Делчев през следващия мандат?

Първо и най-важно е да запазим стабилното развитие на общината. Продължаваме политиката за подкрепа на фирмите за запазване и разширяване възможностите за откриване на нови и добре платени работни места. Част от нещата, които предстои да направим в град Гоце Делчев са реконструкция на площад „Македония“, нов фонтан и обновяване на прилежащите зелени площи от двете страни на реката, обновяване на площада и централната градска част, както и пешеходната улица „Царица Йоанна“. Ще продължим с модернизацията на Общинския пазар и подмяната на уличното осветление с икономично в целия град и селата. В програмата ни предвиждаме благоустрояване на междублоковите пространства в жк „Юг“, жк „Дунав“, „12-ти конгрес“ и прилежащите улици, както и довършване корекцията на уязвимите места на Добротиновска и Градска река. Много е хубаво, че ще имаме възможност да обновим Младежкия дом и да възстановим дейността му. Усилията ни отново ще бъдат насочени и към подобряване на инфраструктурата в цялата община – рехабилитация и реконструкция на улици в кварталите, както и в промишлените зони, изграждане на кръгово кръстовище в района на митницата и керамичната фабрика. Изглаждане на водопроводна и канализационна мрежа в новоизграждащите се квартали и благоустрояване на улици. Планираме също рехабилитация на околовръстния път край с. Борово. Проблемът с паркирането в града става все по-сериозен, затова ще обособим нови паркоместа на територията на целия град. Продължаваме да оказваме съдействие за саниране на 42 сгради по национални програми в общината, както и подкрепа на граждански организации за насърчаване на санирането на жилищни сгради. Надяваме се с помощ от държавата да завършим сградата на новата болница и да разширим медицинските услуги, които се предлагат, както и да продължим с кадровото й укрепване. Изключително необходимо е организирането на помещение за съхранение на кръвни продукти (кръвна банка) и укрепване с лекари и медицински сестри в доболничната помощ и спешния център.

Градът и общината ни са с много млади хора и млади семейства, как ще ги задържите тук?

По отношение на живота на младите хора и грижата за децата. Хубаво е, че нямаме проблем с местата в детските градини, но  продължаваме с обновяването на дворовете и площадките в детските градини и изграждане на собствени водоизточници със системи за напояване на територията на цялата община. Също така продължаваме с вътрешно обновяване на Трето ОУ заедно с дворното пространство и саниране сградата на училището в с. Мосомище, спортните площадки в училищата в Борово, Буково и Мосомище. Ще продължим да подкрепяме местния бизнес за създаване на нови и добре платени работни места  с откриването на нови и защитени специалности в трите гимназии. Разширяване дейността на общинските предприятия чрез техническо и кадрово укрепване за по-ефективно участие в изграждането на публичната инфраструктура и поддържането на общинската собственост. Предвиждаме също обновяване сградата на читалище „Просвета“ в гр. Гоце Делчев. Предстои обновяване на тревните покрития на градския стадион и изграждане на модерна поливна система, подмяна на настилката в спортна зала „Неврокоп Арена“ и ремонт на отоплението, поставяне на лостове и тенис маси в кварталите на града и селата. На новия Общински съвет ще предложим създаването на фонд за подкрепа за талантливи деца и деца в тежко социално положение, както и на изявени спортисти и треньори.

Грижата за възрастните хора и хората с увреждания винаги е бил сред приоритетите на екипа Ви, как ще продължи това?

Планираме създаването на център за пълнолетни лица с трайни увреждания с потребност от постоянни медицински грижи, разширяване и обновяване на Дома за стари хора, цялостно обновяване на клуба на пенсионера в гр. Гоце Делчев и други нови социални услуги. Продължаваме политиката за подпомагане на граждани със здравословни и социални проблеми, както и на семействата с репродуктивни проблеми.

Гоце Делчев е чист и зелен град, но грижата за околната среда към какво трябва да бъде насочена?

Гоце Делчев е чист и зелен град. Необходимо е осигуряване изграждането на сондажи за поливане на зелените площи и парковете, изграждане на ПСОВ колектор, подмяна на канализационна мрежа, проектиране и търсене на финансиране за изграждане на язовир в село Брезница с подкрепа на държавата, изграждане на нова клетка за депониране на отпадъци, поставяне на контейнери за стари дрехи, кандидатстване с проект за финансиране изграждането на приют за безстопанствени кучета.

В областта на културата – скоро ще бъде напълно обновен Дом на културата, възстановяване дейността на Младежкия дом и ремонт на читалищата в Гоце Делчев, Мосомище и Корница.

Какво предстои да се направи в селата на община Гоце Делчев?

В с. Мосомище – благоустрояване и асфалтиране на улици, завършване подмяната на водопроводната мрежа, саниране сградата на ОУ „Христо Ботев“, обновяване на площада, обновяване и саниране сградата на кметството, продължаване на корекцията на реката.

В с. Брезница – благоустрояване и асфалтиране на улици, изграждане на детска площадка, ремонт и рехабилитация на довеждащ водопровод от местност „Бараката“ до с. Брезница, изграждане на туристическа пътека „Брезнишки водопад“, ремонт на пътя Баничан – Брезница, обособяване на социална кухня, кандидатстване с проект за асфалтиране на отсечката Усойката -Каменица, на обходен маршрут Брезница – Добринище.

В с. Корница – благоустрояване и асфалтиране на улици, подмяна на довеждащ водопровод до резервоара, ремонт на площада, ремонт на общински път в участъка от с. Корница до разклона за с. Лъжница, оборудване на физкултурен салон за провеждане на тържества, изграждане на спортна площадка.

В с. Лъжница – проектиране и корекция на речно корито на река Лъжнишка, благоустрояване на училищния двор, изграждане на водопровод и канализация на улици, както и укрепване на улици.

В с. Буково – изготвяне на нов регулационен и кадастрален план на селото, изграждане на резервоар за питейна вода от 500 куб. м., довършване канализацията в селото, изграждане на защитна дига покрай р. Места с осигурени от държавата средства, проектиране и изграждане на футболно игрище и на детска площадка, изграждане на физкултурен салон към училището и асфалтиране на училищен двор.

В с. Баничан – благоустрояване и асфалтиране на улици, ремонт на покрива на училището, изграждане на открита фитнес площадка, довършване на пътя за манастира.

В с. Борово – благоустрояване и асфалтиране на улици, изграждане на пристройка към сградата на кметството за читалище, пенсионерски клуб и здравни кабинети, ремонт на покрива на училището и дворното пространство, ремонт на футболното игрище.

В с. Господинци – благоустрояване на вътрешни улици в горната част на старото село и в долната част на селото – подмяна на водопровод, канал, настилка и защитна стена към дерето, осветление на отсечката от гробищния парк към старото село.

В с. Попови ливади – рехабилитация на главен път в село Попови ливади от разклона на пътя за гр. Петрич до Ученическия лагер, съдействие на гражданите при промяна предназначението на земеделските земи, включени в Регулационния застроителен план на селото, започване реконструкцията на водопроводна и канализационна мрежа в с. Попови ливади и осигуряване на допълнителни количества питейна вода, възстановяване дейността на Ученическия лагер и изграждане на спортна площадка там, осигуряване на общински терени за изграждане на съоръжения за допълнително електроснабдяване.

В с. Делчево – осигуряване на допълнителни количества питейна вода, продължаване на подкрепата за организиране на събития и атракции за развитие на селото като туристическа дестинация, довършване ремонта на уличното осветление в селото.

В с. Добротино – ремонт на главния входен път до сградата на кметството и вътрешен ремонт на кметството.

Това е част от планираното за следващия 4-годишен период. Всичко, което сме направили до момента и това, което предстои да направим занапред е резултат както от добрата екипна работа, така и от подкрепата, която имаме от нашите съграждани. Диалогът и консенсусът на всички нива е изключително важен, за да се решават своевременно проблемите на хората. Затова тази политика ще бъде водеща за нас и през следващите четири години. Изградили сме силен, можещ и мотивиран екип. Създали сме атмосфера на уважение и толерантност. Ще продължим да работим в полза на обществото и гражданите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене