Стоян Вакареев: Ще съсредоточа усилията си за разкриване на нови работни места и привличане на нови инвеститори в нашата община

Стоян Иванов Вакареев е кандидат за народен представител от листата на Коалиция „БСП за България“, част от гражданската квота и представител на партия „Земеделски народен съюз“. Той е на 63 години, семеен, с две деца. Инженер, с висше образование – от ВМЕИ „Ленин“ /сега Технически университет – София/. Директор на дружество „Пирин пласт“ от 27 години. Общински съветник три мандата. Можете да го подкрепите като гласувате с 1 за партия и с лична преференция 117.

Защо решихте отново да се кандидатирате за общински съветник?

Като представител на Земеделски народен съюз с отговорност и желание се включих в листата на Коалиция „БСП за България“. Със своя опит като общински съветник 3 мандата, с дългия си професионален път, както и с младия и добър екип в който съм, смятам, че мога да бъда полезен на хората в община Гоце Делчев. Като част от местната власт бих направил така, че да задържим младите хора като привлечем нови инвестиции, тъй като имам сериозен опит с чуждестранни партньори. Разбира се, като представител на Земеделския народен съюз, действията ми ще бъдат подчинени на принципите за провеждане на политика основана и обвързана с ценностите на земеделското движение и идеология, които са доказали своята жизненост и актуалност през годините.

Къде бихте съсредоточили вие усилията си в новия Общински съвет, ако бъдете избран от хората в Гоце Делчев?

Като човек, който дълги години работи в сферата на икономиката ще съсредоточа усилия за разкриване на нови работни места и привличане на нови инвеститори в нашата община. Това е свързано и с обучението на млади специалисти, а това пък е начина да задържим младите хора в нашия красив град.

По отношение на земеделието ще продължа да работя за подпомагане и развиване на малкото останали земеделски производители в района. Един от начините да стане това е с отваряне на нови селскостопански тържища, където производителите свободно ще могат да предлагат своята продукция. Същевременно ще се опитаме да развием производството на биопродукти, включително био тютюни, които да са в крак с новите изисквания на икономиката, световните пазари и зелената енергия. Трябва да продължи обновяването и модернизирането на общинския пазар, който да бъде удобен за земеделските производители. Един от моите лични приоритети е подпомагане на местните земеделци и осъществяване на контакти с чуждестранни партньори, с които да се търсят и засаждат подходящи култури за нашия район.

По какъв друг начин смятате, че би могъл да бъде подпомогнат бизнеса, както и земеделските производители, които са ваша целева група?

Изключително важно е, тъй като сме пограничен район, да направим така, че той да стане свободна икономическа зона. Това ще даде възможност на партньори от нашата и съседните ни страни да излагат своите стоки и по този начин да се развие местния пазар и бизнес отношенията. В този ред на мисли са изключително полезни изложенията на земеделска продукция и занаяти, които се организираха вече няколко пъти в Гоце Делчев. Тази практика трябва да продължи и да се развива със съдействието и на Местната инициативна група.

Много е важно да се разкрият паралелки и специалности, свързани с конкретните потребности на бизнеса. Това е въпрос, който се коментира от доста време и неведнъж с  общинското ръководство сме участвали в дискусии и срещи на тази тема. Трите гимназии в Гоце Делчев трябва да мислят за такива специалности от които има крещяща нужда местния бизнес, както и за разкриване на паралелки, свързани с придобиването на професия. Например възстановяване на професии като стругаро-фрезисти, шлосеро-монтьори, електротехници и други, от които бизнеса в района изпитва много остра нужда. За съжаление, за изучаването на такива специалности вече няма нужната материална база и подходящи учители, но това може да се промени ако се направят необходимите стъпки в тази посока.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене