Денков към Ковачевски: Кабинетът очаква РСМ да приеме промените в Конституцията си

„Новото българско правителство очаква Република Северна Македония да приеме промените в своята Конституция, както са договорени в постигнатия през 2022 г. европейски компромис“. Това каза премиерът акад. Николай Денков в телефонен разговор със своя колега от Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните отношения, те ще останат на втори план или няма да се реализират, ако въпросът с включването на българите в основния закон на Северна Македония не бъде решен адекватно“, каза Денков. Той потвърди подкрепата на България за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, включително на Северна Македония, тъй като това е в интерес на всички.

По думите му от Северна Македония се очаква бърз напредък в процеса на реформи и за изпълнение на договорените условия, приети със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 г., преговорната рамка и двустранните протоколи от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 2017 г. Нашата страна е готова да работи заедно със своята съседка за изпълнение на поетите ангажименти, допълни българският министър-председател.

Ковачевски: Няма да обсъждаме конституционните промени, Радев да се занимава със собствените реформи 

Денков заяви, че и в двете държави има сили, които не желаят добросъседски отношения и се опитват да нагнетяват напрежение. „В тази среда българският кабинет ще бъде източник на спокойствие, но е важно в Северна Македония да няма инциденти, а също така държавата да реагира веднага, ако такива възникнат, за да докаже, че се грижи еднакво за всички свои граждани“, посочи премиерът.

На 20 юни евродепутатът Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Северна Македония, поиска официално отлагане на гласуването на доклада в Европейския парламент, което беше предвидено за края на месеца. Решението се основава на чувствителната политическа обстановка и продължаващия процес по необходимите изменения на конституцията на Северна Македония, сред които е и включването на българите като държавотворен елемент и гарантирането на техните права.

В същия ден президентът Румен Радев заяви, че България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с европейските си партньори, така че решенията за Република Северна Македония да не се основават на лобиране, което прикрива липсата на реформи, което прикрива дълбокото нарушаване на човешките права, заяви държавният глава. Скопие трябва да си научи урока, каза Радев.

В отговор премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че президентът „на една съседна държава трябва повече да се занимава с реформите в страната си.“ Ковачевски каза, че предложението за конституционни промени ще бъде разгледано от правителството на Република Северна Македония, когато премине през съответната процедура.

Рени Никифорова/БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене