Безпощадни!“Медицински надзор“ проверява защо родилка едва не загина след секцио в Благоевград

ИА „Медицински надзор“ се самосезира по случай на родилка с тежки усложнения след секцио. Започва извънредна проверка в МБАЛ-Благоевград и в СБАЛАГ „Майчин дом“ в София.

Поводът е изнесена информация в медиите вчера по случая.

Проверката ще се състои между 26 октомври и 3 ноември, като ще бъде съставен констативен протокол до 10 дни от приключването ѝ.

Вчера БНТ съобщи, че лекари от две столични болници са спасили млада родилка с тежки усложнения след секцио. Тя е била транспортирана по спешност от Благоевград с възпаления в корема, белия дроб и хронична бъбречна недостатъчност. Оперирана е 45 минути след постъпването ѝ в „Майчин дом“, като се е наложила и спешна намеса на коремен хирург от Александровска болница.

Жената ражда със секцио на 6 октомври и е изписана от благоевградската болница на 10 октомври с болки в корема и висока температура.

Тя се връща в Сандански, но болките стават по-силни. Ден след изписването е изпратена спешно с линейка в благоевградската болница заради излив в корема.

От там ѝ обяснили, че има вода, която може да се изхвърли само с антибиотици и няма нужда от никаква хирургична намеса.

Състоянието ѝ обаче продължава да се влошава и на 13 октомври е транспортирана спешно в „Майчин дом“. Оказва се, че е с тежко възпаление на почти всички органи и системи и перитонит. Наложило се е отстраняване на матката и на двата яйчника.

Според столичните лекари, ако операцията не е била направена незабавно, жената е щяла да загине до дни. Според източници на Топ Преса, директорът на болницата описван от някои медии като „топ“ гинеколог обмислял сам да подаде оставка, защото усетил, че облаците над неговата глава стават буреносни. В средите усилено се, говори, че дните му на директор били преброени, а той искал да си иде с достойнство а не д абъде изхвърлен заради доказаната си некадърност. 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене