Започна настаняването на хора в неравностойно положение в нови социални жилища в община Петрич

Стартирана е процедура за настаняване на групи в неравностойно положение в новоизградени социални жилища в община Петрич, каза Минка Салагьорова, зам.-кмет в община Петрич.

Настаняването става чрез подаване на заявление в Общинската администрация и в съответствие с наредба. Има специална комисия, която извършва необходимата оценка и прави настаняване, каза Салагьорова. Наредбата е на Общински съвет – Петрич, за реда и условията за настаняване под наем в социални жилища, добави тя.

С изграждането на този тип жилища ще бъде осигурена пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло и ще бъде подпомогнато справянето с тяхната сегрегация, изолация и изключване, информират от община Петрич.

Изградена е триетажна жилищна сграда с 18 броя социални жилища – три едностайни, 12 двустайни и три тристайни жилища. От тях три броя са предвидени за хора с увреждания, посочи зам.-кметът.

Салагьорова каза, че сградата е изградена в един от най-оживените жилищни комплекси, в зона с преобладаващ социален характер и осигурен достъп до училище, детска градина, болница, социални услуги и др.

В сградата са осигурени подходи, рампи и всичко необходимо за хора с двигателни проблеми или други увреждания. Всяко жилище е обзаведено и оборудвано за осигуряване на основни битови условия за живот, каза зам.-кметът. Сградата е изградена по проект „Изграждане на социални жилища за групи в неравностойно положение“ по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“, информират от администрацията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене