Само за месец направиха нов парапет и стълби до лечебната вода на Маринската чешма в Сатовча

Маринската чешма в село Сатовча връща старата си слава с помощта на даренията и труда на доброволци. Само за месец до лечебния извор, който блика в подножието на църквата „Света Марина”, ентусиасти успяха да изградят нов метален и стабилен парапет, както и бетонови стълби. Монтирани са и две указателни табели – едната до самата църква, а другата – над чешмата. Целта е да се стига бързо, лесно, удобно и безопасно до „светата вода”, както я наричат местните хора заради близостта й до храма. И християни, и мюсюлмани от региона пълнят съдове с бистрата, студена и лековита живителна течност. Същото правят и много туристи. Всички търсят лек за различни болести. Мият лицата си, плискат очите си с надеждата, че „светата вода” ще им помогне.

През последните 2-3 години мястото не се поддържаше и бе труднодостъпно. Затова църковното настоятелство поде иниицативата да възкреси славата на този прочут с качествата си извор. „Искам да благодаря на всички жители на Сатовча, които подкрепиха нашата кауза, както и на кмета на община Сатовча – Арбен Мименов, за оказаната помощ. Заедно възродихме това място. Направихме нещо красиво и полезно за всички – и за местните жители, и за туристите”, сподели днес отец Тодор, който служи в тукашната църква.

Община Сатовча осигурила материалите – бетон, желязо, филц, кофражни дъски за стълбите, дарители, сред които и християни, и мюсюлмани, пък дали пари за металния парапет. Съвсем скоро ще се почисти целият район край Маринската чешма и ще се засадят нови цветя, за да се облагороди пространството край извора.

Според местните хора водата облекчава болки в бъбреците, в очите, помага много за бързо зарастване на раните. Правен е пълен анализ на водата, който доказва, че е много чиста, в нея има много минерали, както и сребърни йони. А хората се възползват от лековитите свойства на сребърната вода още от дълбока древност, защото има невероятни антисептични качества. При голяма суша много от чешмите тук пресъхват, но този извор никога.

„От всичко можем да се лишим, но не и от вода, а тази наистина е най-чистата в региона. Където има църква или манастир, кръстен на света Марина, винаги има извор, който е лековит. Маринската чешма ни е дар от бога, радвам се, че възродихме това място”, каза още отец Тодор.

Маринската чешма-Сат (1)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене