Община Петрич- с богата история и културна вдъхновеност

Изключително горди сме от защитата и изпълнението вече на проект: „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на Античен град ХераклеяСинтика“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г.
Стойност на е проекта: 10 061 000лв.
Проектът включва дейности по консервация и реставрация на част от археологическите структури, изграждане на туристическа инфраструктура, в т.ч. достъпна среда за хора в неравностойно положение, паркинг, посетителскицентър, изграждане на зона за социализация към обекта. Дейностите по консервация и реставрация стартираха през м. ноември на 2022г., а до края на 2023г ще бъдат изпълнени.
Дейностите по социализация ще започнат в края на този месец, а до средата на 2024г. ще бъде изградена цялата зона за социализация. Този проект ще допринесе изключително много за утвърждаването на Античния полис ХераклеяСинтика като туристическа дестинация за всички възрасти и целогодишно.

В мандат 2019/2023 г. общо 600 000 лева – външни и собствени средства бяха насочени за археологически проучвания на обекта. Благодарност към ръководителя на разкопките – доц. д-р Людмил Вагалински.
Инфраструктурата до обекта също е възлов момент и работата по нея продължи. Така вече имаме изграден 2,4 км двулентовасфалтов път до археологическия обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи“, който път бешевъведен в експлоатация през 2022г.
Добавяме тук и проекта, който екипа БРЪЧКОВ подготви и очаква да бъде одобрен по програмата ТГС България – Република Северна Македония за закупуване на развлекателно туристическо влакче с нулеви емисии и изграждане на велопаркинг със зона за ремонт и зареждане на електрически велосипеди.
Поддържаме и се стремим да развиваме и останалите обекти към Исторически музей – Петрич – само по този начин ще развием устойчив туризъм.
Петрич убедително се появи на туристическата карта на Югозапада, а и не само.
Имаме редица отличия за практики в посока туризъм. Това е оценка и отговорност да продължим развитието без да губим възможности и време….Това и ще направим…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене