Станислав Манолев: Пирин се управлява некомпетентно, трупат се задължения, има риск от фалит!

Напоследък случващото се в моя роден футболен клуб „Пирин“ е обгърнато в мъгла и недомлъвки. Липсват конкретни отговори по най-важния въпрос, свързан с финансирането. Моите опасения са, че отборът се превръща в бомба със закъснител за бъдещото ново управление. И това е резултат от некомпетентното управление на клуба, от грешната политика на ръководството. Това твърди бившият президент и ексфутболист на „орлетата“ Станислав Манолев, който е част от Инициативния комитет, издигна кандидатурата на Атанас Камбитов за кмет на община Благоевград.

Той припомни, че преди време Общината прие акциите на лицензианта от миналата година – ФК „Пирин“ АД, като това бе представено, че се случва едва ли не под натиск.
По този начин обаче ОФК наследява задълженията на ФК, към който вече има изпълнително дело.

„Говори се усилено за дългове към НАП в размер на над 230 000 лева. Не е тайна и задължение към „Спорт Депо“ от 65 000 лева. Дължат се и десетки хиляди лева към мобилния оператор А1. Не на последно място – налице са десетки хиляди левове задължения към персонала – футболисти, треньори и администрация“, казва Станислав Манолев. Дългове има и към полицията, които продължават да се трупат. Новият автобус е запориран от НАП и има изпълнително дело. Всичко това може да се провери.

Има футболисти на които се дължат заплати, в същото време са лъгани, че ще получат премии. Ковальов е изваден от състава за мача срещу тима на Лудогорец само защото е питал за премии. Той е категоричен, че не е нормално да вдигаш цената на билетите за феновете на отбора за мача срещу ЦСКА, за гостите да е по-скъпо може, но за хората от града по-високите цени са некомпетентно решение. Манолев припомня, че 50 000 лева бяха гласувани за 100-годишнината на клуба, но тези пари така и не стигнаха до първия отбор. Само благодарение на феновете се организира подобаващо тържество за вековния юбилей.

„Най-голямата глупост е да се подари стадионът в Рилци на БФС, за да направят от затревен терен игрище с изкуствена настилка. И нашите деца ще го ползват тогава, когато някой от националните отбори не тренира или играе там. Това е безумие. Вече в много държави забраняват изкуствените терени, тъй като причиняват много контузии, а управниците на „Пирин“ решиха да правят изкуствен терен от много хубав и качествен затревен терен“, убеден е Станислав Манолев.

Като футболист, играл дълги години и зад граница, Манолев твърди, че в детско-юношеската школа не се работи правилно, а бюджетът там за заплати, осигуровки и други разходи е като за отбор от Втора лига.

Според него още преди половин година е било ясно, че акционерното дружество се тласка към фалит. Тогава е трябвало да се предприеме най-разумният ход – това дружество да бъде оздравено, защото само така клубът може да стане атрактивен за нов инвеститор.

„Все още не е късно да се положат усилия точно там, защото рано или късно въпросните дългове ще трябва да се изчистят от Общинския футболен клуб. Проблемът е, че ОФК „Пирин“-Благоевград също се намира в дългова спирала, от която все по-трудно ще се измъкне“, твърди Манолев. Най-лошите прогнози са, че съвсем скоро може да „завалят“ съдебни искове и дела.

Бившият президент на „орлетата“ алармира, че настоящото ръководство е раздуло доста бюджета и всеки месец само осигуровките са около 60 000 лева.

Това означава, че клубният месечен разход – само за заплати, осигуровки и данъци, гони внушителната цифра от 200 000 лева, което е напълно неприемливо при трудностите да се осигури необходимото финансиране. Така се трупат нови и нови дългове към доставчици, не се плащат елементарни сметки.

„Всичко това е резултат от аматьорския начин на управление. И може да се стигне до най-лошото – фалит на нашия любим 100-годишен клуб“, предупреди Манолев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене