И болниците са против замяната не лекарства в аптеките без решение на лекар

Българската болнична асоциация (ББА) се включи в спора между Българския лекарски съюз (БЛС), Българския фармацевтичен съюз (БФС) и здравния министър Христо Хинков дали трябва да има възможност за замяна на лекарства с техни генерични варианти в аптеките. В свое становище асоциацията се обявява категорично в подкрепа на позицията на БЛС, че не трябва да се допуска замяната на медикаменти без лекарско решение за това.

От болничната асоциация смятат, че тъй като отговорността за лечението и здравето на пациента нормативно и медицински пада върху лекуващия му лекар, предложението на БФС фармацевтите да могат да заменят предписан от лекаря медикамент с лекарствен продукт на друг производител не трябва да се въвежда като практика дори при съгласие на пациента.

Асоциацията настоява замяната на лекарства да е възможна единствено със санкция на лекаря съгласно чл. 34 от Наредба № 4 за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Българската болнична асоциация не е против въвеждането на възможност за генерично заместване на медикаменти, но държи това да става само с изрично решение на лекар. „Назначеното от него лечение е функция на диагнозата, която е поставил и той единствен носи отговорност за живота и здравето на пациента“, допълват от ББА.

От болничната асоциация обясняват, че диагностичния процес при лечението на един пациент е комплексен, като включва клиничен преглед, параклинични данни, диференциална диагноза и диагноза, не е от компетентността на фармацевтите и затова не трябва да се допуска те да взимат решение за замяната на лекарства. „Подобна практика не е в интерес на самия пациент, нито на постигането на качествен резултат при неговото лечение“, смятат още от организацията на лечебните заведения.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене