Маратонът „Мисли навреме“ обедини Благоевград в подкрепа на борбата с рака на гърдата

Под надслов „Мисли навреме“ започна кампанията в Благоевград, която е в подкрепа на жените, диагностицирани с рак на гърдата. Инициативата започна от Алеята на здравето в парк „Бачиново“ с маратон, организиран от Американския университет в България и Община Благоевград. Финалът на събитието бе езерото на парк „Бачиново“, където бе разположен базар, а средствата от него студентите от „Клуб за по-добро общество“ ще предоставят за лечение на жени с рак на гърдата и предотвратяване на заболяването.

Директор на дирекция „Социална и жилищна политика“ Емилия Халилова-Цветина обясни за Радио Благоевград, че превенцията е изключително важна в борбата с болестта. „За съжаление твърде много са хората, които са загубили битката с тази коварна болест, затова превенцията е изключително важна. Важно е също да се говори на тази тема, за да могат хората да са спокойни, да са освободени, да нямат притеснения относно заболяването, защото никой от нас не е застрахован“, допълни още Емилия Халилова.

Кампанията на Американския университет в България се организира за четвърта година, а целта е да се повишат знанията на обществеността за рака на гърдата и за заболяването като цяло. „Кампанията ни се казва „Мисли навреме“, защото това е най-важното нещо, което може да предотврати или по някакъв начин да помогне на жените, и на мъжете, за ранна превенция на болестта. Най-важното нещо, което може да направи всеки, е да се прегледа, изследва. Ние сме една от държавите, която е на последно място по ранно засичане на болестта и нашата цел е да насочим вниманието на всички възрасти към това колко е важно да имат информация и да се наблюдават“, каза за Радио Благоевград Желяна Борисова от „Клуб за по-добро общество“ към АУБ.

В маратона се включиха десетки граждани на Благоевград. При езерото на парк „Бачиново“ всеки преминаващ имаше възможност да закупи домашно приготвени сладки, книги, дарени от различни училища в Благоевград, както и от читалища от цялата страна.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене