Изложба, посветена на 145 години от Кресненско-Разложкото въстание, бе открита в Регионалния исторически музей в Благоевград

Изложба, посветена на 145 години от Кресненско – Разложкото въстание, бе открита в Регионалния исторически музей в Благоевград. В нея са показани оригинални експонати от фонда на отдел „Българските земи петнадесети – началото на двадесети век“, каза за БТА уредникът в отдела д-р Елена Чангълова.

В експозицията е показано типово оръжие от епохата – огнестрелно и хладно, както и документи, снимки и печатни издания, посветени на въстанието. Сред материалите се открояват със своята ценност писмата, които са част от архива на патриарх Кирил, предоставен на музея през далечната 1955 г., посочи д-р Чалгънова. Документите са общо 112, като девет от тях са показани в изложбата.

„Подборът на тези документи беше труден, защото целият архив е уникален и много интересен. След постъпването им в музея е извършена прецизна реставрация на документите, днес те са консервирани и пригодени във вид за експониране в изложби“, разказа уредникът в музея.

„Показали сме пълномощно, издадено на дейци от Македония на 13 февруари 1879 г., които да изразят пред Учредителното събрание в Търново желанието за запазване на националното единство, отнето от Берлинския диктат; писмо от свещеник Георги Тилев до Натанаил Охридски от14 май 1879 г., както и писмо от свещеник Григорий до Натанаил“, посочи д-р Чалгънова. В експозицията могат да се видят още редица писма.

Сред експонатите е и писмо на Джумайския комитет „Единство“ до Натанаил Охридски, По време на въстанието Горноджумайския комитет „Единство“, заедно с Кюстендилския, изпълняват водеща роля, тоест показаните документи трябва да отразят визуално общонационалния характер на движението, духовен водач, на което е митрополит Натанаил Охридски, каза още историкът.

В експозицията могат да се видят и снимки на дейци от Разложко, участници във въстанието, печатни издания и други.

Идеята на цялата изложба е да се покаже общонационалния характер на въстанието, което представлява пръв въоръжен протест срещу решенията на Берлинския договор, който разпокъсва освободена България, посочи д-р Елена Чалгънова. Във въстанието участват дейци от всички краища на българското землище обединени от общонационалния идеал, допълни тя.

Във връзка с годишнината от Кресненско-Разложкото въстание, Регионалният исторически музей в Благоевград проведе и открит урок, посветен на събитията отпреди 145 години.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене