Мая Манолова: Свалям шапка на протестиращите миньори

„Респект, шапка свалям на миньорите, които продължават да са на АМ Тракия, на „Струма“, на проходите и на всички други важни пътни артерии. Шапка ви свалям, така се прави!
И тази власт, както и предишната и следващата, разбират само от натиск, разбират само от протести, разбират само като се излезе на улицата.“

Това заяви Мая Манолова, един от лидерите на ЛЕВИЦАТА! пред ФАКТИ. Тя добави, че стоят категорично зад протестиращите миньори и енергетици, но по думите ѝ национални политици нямат мяасто там. Вместо това тя призова местни юристи да са на мяасто, за да защитят протестиращите срещу натиск от държавата и неправомерни дела и проверки.
Според нея властта се е опитала да измами протестиращите с подписаното споразумение, защото то не решава проблемите на Марица Изток – нито с работните места, нито с енергийната сигурност на България. По думите на Манолова решението на проблемите е връщане на териториалните планове, които бяха изпратени в Брюксел.

„Денков и енергийният министър радев да бъдат командировани в Брюксел и да не се връщат от там без терториалните планове и отсрочка те да бъдат преработени.“ – призова лидерът на Изправи се България и беше категорична, че споразумението е вредно и загробва българската енергетика и комплекса Марица Изток като го обвързва с енергийния пазар. Според Манолова това е така, защото в момента токът от държавната Марица Изток 2 се изкупува от държавата за регулирания пазар и така има гарантирано изкупуване на ел. енергията, а две трети от цената на тока на централата са за въглеродни емисии. Тя разкритикува и двойния стандарт на държавата, която плаща по 220лв на американските ТЕЦ-ове за техните въглеродни емисии, а не го прави за държавната централа. Според нея загробването на централите е подписано още от Борисов, а „ножът докрай“ бе забит от Асен Василев.

По отношение на „сглобката“ в управлението на страната Манолова изрази мнение, че властта само привидно е на ППДБ, но министри имат и ГЕРБ и ДПС, а Делян Пеевски се изявава като министър-председател в сянка, докато Денков играе нефелно ролята на премиер. По думите ѝ очевидно зад него стои чужда воля.
Тя коментира, че следващото управление, ако се заеме с една сериозна ревизия ще се окаже, че ППДБ са настигнали ГЕРБ по далавери с нагаждането на фирмите си в плана за възстановяване и устойчивост. И даде примери как 700 млн лв ще получи една от американските централи, а фирма близка до депутат от ПП ще получи други 300 млн лв.

Мая Манолова отправи сериозни критики и срещу Христо Иванов, който по думите ѝ е предоставил каузата на своята реформа в ръцете на ГЕРБ и ДПС. Тя бе категорична, че предложените промени в конституцията са вредни и такава позиция са заедли и сериозни юристи, които призоваха да си оттеглят проекта, защото зависимостта на прокуратурата и съдебната власт ще стане още по-силна. За първи път има пълно единомислие между експертните гилдии на адвокати, прокурори и следователи срещу предложените текстове.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене