Изложба на икони на света Петка е наредена в къщата на Ванга в Петрич

Изложба на икони с изображението на света Петка е наредена в къщата на Ванга в Петрич, по случай рождението на пророчицата. През целия октомври жители и гости на града, ще имат възможността да разгледат тематичната изложба с икони на света Петка. Тя се подрежда за четвърта поредна година, каза за БТА Даниела Радева уредник на къща музей „Ванга“.

През месец август от Исторически музей Петрич подреждат подобна изложба с икони с изображението на света Богородица. Избират месец август за представяне на иконите, защото той е свързан с празника на Голяма Богородица и е периодът, в който хора от цяла България идват да почетат дата на кончината на Ванга.

По-голямата част от живота си пророчицата прекарва именно в тази къща и до днес всичко е запазено в оригиналния му вид. Къщата отдавна е превърната в музей и е отворена за посещения. Обектът е част от Исторически музей в Петрич.

Радева разказа, че иконите са подаръци на Ванга от благодарни хора. В експозицията са включени икони, две платна, пластика от метал и една дърворезба. Преди четири години решихме, че за Петковден ще ги покажем на хората и така две години. На третата година, решихме да обединим нещата и изложбата да започва на трети октомври, когато е и рождението на пророчицата по документи, за да може да стоят цял месец и да може повече хора да ги видят, допълни още тя.

Радева каза, че смята като задължение от своя страна, всяка година иконите да бъдат показвани на хората и се надява да продължат в този дух, така че да стане традиция. Посетителите винаги много се радват, когато разберат че нещо излиза веднъж в годината и те са уцелили момента. Чувстват се доволни, излизат с усмивка, радват се, допълни тя.

Днес по куриер са пристигнали и две платна със стихотворение и разказ, посветени на Ванга. Те са подарък от жена от Пловдив, която често посещава къщата на пророчицата в Петрич, каза уредникът. Тези платна са подарък за къщата и това ни показва, че тя не е забравила помощта на Ванга спрямо нейното семейство, допълни тя. От днес, посетителите на къщата ще могат да видят и тези подаръци, каза още Радева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене