ИНТРИГАТА СЕ ЗАПЛИТА! Най-новата съдийка Румяна Митева кандидат за шефското място в РС – Благоевград

Интригата за избор на председател на Районен съд – Благоевград се заплита. Документи за участие в конкурса е подала и най-новата съдийка Румяна Митева-Насева, която встъпи в длъжност на 30 октомври. Припомняме, че тя спечели конкурс за преместване в родния си Благоевград и беше първа по успех в националната класация. Иначе тя има юридически стаж повече от 20 г., като е била 6 г. адвокат, 6 г. прокурор в РП – Благоевград и Сандански, 8 г. съдия в Районен съд – Петрич, откъдето бе командирована за 2 г. в Административен съд – Благоевград, а в момента гледа граждански дела в Районен съд – Благоевград. Натрупаният житейски и професионален опит в различните звена на съдебната система и извън нея, познаването на спецификата на района, както и подкрепата на част от съдиите са мотивирали Румяна Митева да се кандидатира за  шефското място. Това става ясно от нейната концепция за управление, която бе публикувана на сайта на ВСС вчера, в последния ден за подаване на документи за участие в конкурса за административен ръководител. За поста ще се борят досегашният и.ф. председател на РС – Благоевград Калинка Иванова, която бе номинирана от общото събрание на съдиите, проведено на 12 декември. Калинка Иванова е с над 22-годишен стаж в Районен съд – Благоевград, тя е и.ф. председател на РС – Благоевград от ноември 2022 г. Припомняме, че в предходната  конкурсна процедура за председател на съда преди 2 месеца Калинка Иванова получи подкрепа на 7 членове на ВСС, в това число и председателите на ВКС и ВАС, и на практика не й достигна само 1 глас, за да бъде избрана.

Третият кандидат за поста е съдия Атанас Иванов, който пръв подаде документи за участие в конкурсната процедура. Той има 16-годишен стаж в правосъдната система, 9 от които в РС – Благоевград и 7 в РС – Разлог. В концепцията си посочва, че е участвал два пъти в конкурс за председател на РС – Благоевград, първо през 2015 г., а след това и в края на 2022 г., като личната му мотивация и преди, и сега била да осигури добър работен микроклимат в съда.

На практика това е пети пореден конкурс за избор на председател на РС – Благоевград, който е най-големият първоинстанционен съд в Пиринско с 13 съдии и 40 служители. След изтичане на управленския мандат на съдия Вера Коева през ноември 2021 г. той се ръководи от временни председатели, тъй като в серията конкурси ВСС така и не се консолидира да избере титуляр. Сагата с шефското място се точи трета година и най-вероятно ще продължи и през 2024 г., тъй като при трима кандидати вероятността да бъде избран председател е теоретично възможна, но практически това е трудно, тъй като едва ли някой ще събере минимума от 8 гласа. Така изглежда за предрешено и петият конкурс да бъде провален, но винаги може да има изненади.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене