Увеличават се болните с COVID-19 в Пиринско

„Увеличават се случаите с COVID-19 в област Благоевград, през изминалата седмица са потвърдени 45 случая, спрямо 13 отпреди 2 седмици. За Благоевград са 15, Сандански – 14“ – каза в интервю за БНР-Радио Благоедград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. По думите и до хоспитализации в болнични заведения се стига при лица с придружаващи заболявания, до този момент 10 лица са настанени в болничните заведения в Пиринско. Инфекцията протича леко, няма настанени болни в интензивните отделения. Започва като лека настинка, дращене в гърлото, повишаване на телесната температура за няколко дни, с възможна кашлица. За броени дни със симптоматично лечение неразположенията отшумяват, единствено при лицата с хронични заболявания са възможни усложнения, което налага лечение в болнични заведения.

Д-р Мончева посочи, че има интерес към новите адаптирани ваксини на „Пфайзер“, които от 27 септември са налични в Регионалната здравна инспекция. През този период в имунизационния кабинет на РЗИ са ваксинирани 105 лица, предимно над 60-65 години. Ваксините могат да поставят и общопрактикуващите лекари, които разполагат с тях. За областта желаещите да се имунизират могат да направят това в Медицинския център “Антонов“ в град Петрич, Медицинския център „Артро“ в гр. Гоце Делчев и Медицинския център „Свето Благовещение“ в гр. Банско.

Новата ваксина е в една доза, тя може да бъде приложена на лица, при които има период от 3 месеца след друга поставена ваксина.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене