Вижте шестте искания на протестиращите миньори и енергетици

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната – на магистрала „Тракия“ при Стара Загора, на магистрала „Струма“ край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово.

Протестиращите изготвиха списък от 6 искания.

Първо и най-важно за всички работещи в централите на въглища и мините по думите на протестиращите е осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната. „Това нещо ще гарантира осигуряване на работа за всички до 2038 г.“, коментира един от организаторите на протеста на АМ „Тракия“.

Второто искане е за незабавно изпълнение на решението на парламента от 31. 01. 2020 г. – ТЕЦ „Марица Изток“ да не намалява мощности си до 2038 година.

Трето е изработване на енергийна стратегия на България до 2050 година със задължително участие на социалните партньори.

Четвърто е отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейските нива на домакинства в положение на енергийна бедност.

Петото искане е за прозрачност на процедурите за инвестиции, заложени в териториалните планове.

Шестото настояване е за отпадане от териториалните планове на предприятието за конверсия на въглищните райони.

Синдикатите очакват покана за среща с депутати в Народното събрание днес или утре. Те настояват, ако се стигне до споразумение под него да поставят подписите си представители на всички парламентарни групи, пише БНТ.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене