Всички собственици на автомобили трябва да знаят за тези промени след Нова година

Техническите пунктове трябва да осигурят свързаност на димомерите, спирачни стендове и газ анализаторите с информационната система на ИА „Автомобилна администрация“

Държавата прекратява възможностите за манипулиране на данните от техническите прегледи. От следващата година пунктовете ще трябва да отговорят на нови изисквания, които да намалят възможностите за намеса в отчетените данни. Това ще стане възможно, защото всички данни ще се отчитат в реално време.

Техническите пунктове трябва да осигурят свързаност на димомерите, спирачни стендове и газ анализаторите с информационната система на ИА „Автомобилна администрация“. Това трябва да се случи най-късно до средата на следващата година, посочват от агенцията. Целта е да се ограничат възможностите за промяна на данните от измерванията.

„Имаме констатирани случаи на технически лица, които манипулират резултатите от измерванията. При така създадената организация това ще се минимализира и ще бъде открит и няма да има субективен фактор човешка намеса“, обяснява Борислав Муеров, изп. директор на ИА „Автомобилна администрация“.

До момента около 200 пункта от 1100 в страната отговарят на новите изисквания. Посетихме такъв пункт, чийто уреди са свързани повече от година с агенция „Автомобилна администрация“

„Прегледът става в реално време. Данните се изпращат в реално време в „Автомобилна администрация“, съответно от там получаваме становище дали автомобилът е изправен и коя екогрупа е“, посочва Тодор Желев, експерт „Годишни прегледи“.

Друга промяна в нормативната наредба дава възможност на „Автомобилна администрация“ да събира техническа информация от автопроизводителите, която се предоставя и на пунктовете за годишни прегледи, за да се проверяват и сравняват параметрите.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене