Парламентът реши да свали забраната за внос на зърно от Украйна

Депутатите решиха да свалят забраната за внос на пшеница от Украйна.

Забраната важеше до 15 септември.

Предложението беше прието със 124 гласа „за“ и 69 „против“. 8 депутати гласуваха с „въздържал се“.

С решението отпада извънредната мярка за забрана на внос на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна след 15 септември.

Министърът на земеделието Кирил Вътев се аргументира от парламентарната трибуна, че на последното заседание на Министерския съвет са били представени макроикономически фактори, които са показали, че за страната ни не е притеснително да падне тази забрана. Притесненията от страна на земеделските производители са големи, защото Украйна е мощна аграрна страна, но основателното притеснение е, че Украйна не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС в производството на земеделска продукция. Това са основателните притеснения”, каза още министър Вътев, като обясни, че за сметка на това стриктно ще бъде завишен контролът на украински стоки – за наличие на тежки метали и други замърсявания, като например радиоактивност.

Вносители на проекта на решение са съпредседателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков и Атанас Атанасов, от ДПС – Делян Пеевски и Хамид Хамид и народните представители от ГЕРБ-СДС Румен Христов и Александър Иванов.  

От БСП заявиха, че Народното събрание е напът да сътвори международен скандал по темата.

„Четири пъти българската държавата е поддържала едно становище в Съвета на министрите на ЕС, към днешна дата също. Виждаме, че останалите страни членки на също поддържат забраната. Чуваме, че комисарят Войчековски също я поддържа. И в един момент, с какви аргументи отиваме и казваме на тези страни членки, които също страдат от този внос от Украйна, видите ли, сега вече не искаме. Това управляващо мнозинство, докато се показва като проевропейско и евроатлантическо, слага кръст на всичко това, защото това е едно нелоялно отношение към нашите партньори. Да не говорим за нелоялно отношение към земеделските производители, за които това решение им идва като гръм от ясно небе и които ще претърпят огромни загуби от него“, заяви Иван Иванов от левицата.

„Г-н министър, ако има съмнения, както казахте, че Европа се притеснява от радиоактивно зърно, излезте и ги кажете. Ако това е истина, това е много притеснително. Ако не е, го опровергайте. Но не може да казвате преди 5 минути, че има притеснения в Европа, а сега да казвате, че то влиза в Румъния като румънско и имали някакви жертви. Ами, те жертвите ще се видят по-късно, няма да се видят на първия месец, вероятно“, призова Свиленски.

Драгомир Стойнев, от своя страна, призова на народните представители да бъде раздаден макроикономическия анализ на Министерски съвет, който е променил мнението на земеделския министър.

https://www.vbox7.com/play:1c00e4f067

 Десислава Антова/БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене