Ивайло Константинов, кандидат за народен представител: БСП разчита на късата памет на хората, ние от ГЕРБ заявяваме честно – растеж на икономиката ще доведе до решително увеличение на доходите

– Г-н Константинов, предизборната кампания е към края си. Смятате ли, че тя бе полезна за избирателите? Такава кампания ли си представяхте?
– Кампанията, която организирахме в региона на Дупница и в цялата област Кюстендил, беше тъкмо такава, каквато си я представях. Тя беше изпълнена със срещи с хиляди избиратели, по време на които си говорехме максимално откровено и конкретно, въздържахме се от празни фрази и обещания, и в диалог с хората непредубедено обсъждахме техните проблеми и начините за решението им. Аз съм един от двамата кандидати на ГЕРБ от Дупница и това, което се случи през последните няколко години в общината, благодарение на управлението на ГЕРБ, ми даваше достатъчно възможности да водя една кампания, която да подчертава многото чудесни неща, които постигнахме с общи усилия. Все пак става въпрос за инвестиции от над 60 милиона лева. Аз обаче съзнателно се отказах от този подход – ако хората сами не виждат и не оценяват направеното, няма смисъл да им го набиваме в главите. За мен много по-важно беше да очертаем един друг кръг проблеми, които изключително много вълнуват хората. А те са свързани с обезлюдяването на региона, с липсата на достатъчно перспективи пред младите, ако щете, с личната драма на по-възрастните, чиито деца са принудени да гурбетстват в чужбина. Убеден съм, че хората имат нужда тъкмо от това – от откровена дискусия, включително за на пръв поглед малките неща, които могат да направят живота им по-съдържателен.

– Най-често коментираната тема от Вас беше тази за нуждата от по-добро образование – тема, която беше водеща и за националната кампания на ГЕРБ.
– Да, точно така. ГЕРБ като национално отговорна партия и аз като част от нея и като предприемач с 25-годишен опит сме наясно, че проблемът с безработицата има една основна причина – липсата на адекватно образование, насочено към потребностите на бизнеса. През последните години българското образование произведе десетки хиляди специалисти, които не могат да намерят професионална реализация по простата причина, че тяхната квалификация не отговаря на потребностите на трудовия пазар. Аз като човек, ангажиран с проблемите на региона, съм твърдо решен да направя така, че в Дупница да бъде открито висше учебно заведение, и то такова, което ще произвежда кадри със специалности, които са изключително търсени на пазара и едновременно с това, смея да твърдя, в момента не се предлагат от другите висши училища в страната.

– Това е амбициозна задача, ще успеете ли да я постигнете?
– За да декларирам това, значи ще го направя и значи, че вече работя по реализацията на проекта. В живота си никога не съм казвал “Хоп!”, преди да скоча.
– От всичко, което казахте, може да се съди, че сте доволен от кампанията си. Бяха ли опонентите Ви на същото ниво?
– Никога не ми е било в стила да коментирам опонентите ми, но в конкретния случай не мога да се въздържа от няколко забележки. Цялата кампания на БСП се градеше на идеята за късата памет на избирателите. Партията, която само преди две-три години вкара държавата в милиардни дългове заради аферата АЕЦ „Белене“, заради надутия балон, наречен КТБ, завършил със зрелищен фалит, и с ред други злонамерени актове, насочени към банкрут на държавата, сега говори за финансова стабилност. Ако се вгледаме назад в миналото, по-близкото, а и по-далечното, има ли случай, в който БСП да е взела властта и да не е оставила след себе си банкови фалити, хиперинфлация, дефицит на основни стоки, спиране на еврофондове, серия от наказателни процедури срещу държавата заради неизпълнени ангажименти към европейските институции, тотална липса на доверие от страна на европейските ни партньори и потенциалните инвеститори… Нищо съдържателно и нищо ново не видях в тяхната кампания. В резюме: те обещават да върнат репресивната роля на държавата от времето на зрелия соц, така че тя да разпорежда на банките да раздават безлихвени кредити, на предприемачите – да изплащат по-високи заплати, без да е налице по-добра икономическа рентабилност, на болниците – да лекуват пациенти без необходимите обезпечения от здравната каса и т.н., и т.н. Всичко това звучи чудесно, но има един въпрос, който няма как да не бъде зададен – кой ще плати сметката? Това едва ли ще е другарката Нинова и нейната партия. Сметките, натрупани от безумията на столетницата, винаги ги наследява дясната партия, която идва след нея, а няма какво да се заблуждаваме – сметката я плаща народът. Всъщност не съм прав, като казвам, че БСП не предложи нищо ново в тази кампания. Напротив, има нещо наистина ново и това е откровеното признание на Нинова, че демокрацията ни е отнела много. Неприязънта на БСП към демокрацията като обществено устройство не е някаква тайна. Публичното отричане на демокрацията от страна на Нинова обаче е акт, който не може да бъде подминат току-така, защото събития от близкото минало показват, че думите често се превръщат в дела.
– Кои ще бъдат най-важните неща за региона, с които ще се заемете, в случай че бъдете избран за народен представител?

– Дали ще бъда избран или не, това не е решаващо. И до днес години наред съм лобирал в региона да се случват важни неща, които имат пряко отношение към подобряването на жизнената среда и към икономическото развитие, и мисля, че резултатите са налице. Освен абсолютния приоритет образованието, за който вече обясних, за мен огромна възможност е развитието на туристическия потенциал – говоря не само за Дупница и старата Дупнишка околия, а за цялата област Кюстендил. Имаме минералните извори на Кюстендил и Сапарева баня, имаме условията за ски и планински туризъм, които могат да бъдат реализирани и на територията на община Дупница, имаме туристическата емблема на България – Рилския манастир, имаме Рилските езера, Стобскитие пирамиди, антични и средновековни крепости и светилища, някои от които тепърва ще бъдат превърнати в туристически атракции. Имаме Бели път – пътя, по който са пренесени мощите на свети Иван Рилски, и Руенския манастир, намиращ се до родното място на светеца – с. Скрино. Потенциалът наистина е огромен и би било престъпление да не запретнем ръкави и да не разработим един интегриран туристически продукт, благодарение на който туристите в региона не просто да преминават оттук, а да се задържат за цял уикенд, а защо не за седмица или дори две. Това е една напълно реална опция, която би могла да изведе региона на същностно ново икономическо ниво, и аз съм убеден, че то ще бъде постигнато.
ИВАН ИВАНОВ/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене