319 711 с право на глас в Пиринско, ще гласуват в 564 секции

Избирателите в Благоевградска област са 319 711 души. Броят може да бъде увеличен, тъй като до 11 март тече срокът за подаване на заявления за подвижни избирателни секции. Във всяка една община може да бъде образувана такава подвижна секция, условието е да има десет заявления  от десет избирателя с постоянен адрес, заяви Мартин Бусаров, председател на Районната  избирателна комисия в Благоевград.

До 28 февруари трябва да бъдат назначени съставите на Секционните избирателни комисии. Към момента във всички общини онсултациите за съставите са приключили.

564 е броят на секционните комисии в Пиринско, но и тази цифра може да бъде променена. От РИК-Благоевград призовават партийните централи да подходят отговорно и да не сменят в последния ден членовете на СИК.

„Надявам се и да не се повтори ситуацията от последните избори, когато масово членове на секционни комисии не се явиха в изборния ден и това затрудни нормалния ритъм на работа“, заяви председателят на РИК Мартин Бусаров.

Той припомни, че на президентските избори е имало секционни комисии в малки населени места в Пиринско, където членовете са били на преклонна възраст. В петричко село секретар на секционната комисия е бил на 85 години, а председателят – на 80-годишна възраст./dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене