434 първокласници ще прекрачат училищния праг в община Петрич

Общо 434 първокласници ще прекрачат прага на училището през учебната 2023/2024 година в община Петрич. Броят им спрямо миналата година не се е променил драстично. През 2022/2023 година те са били с две деца повече, каза за БТА заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Петрич Нина Попова.

Последните години тенденцията е броят им да варира между 420 – 440 първокласници. Нямаме някакви драстични намаления или пък много големи увеличения, каза още зам.-кметът.

Попова каза, че училищата на територията на цялата община са общо 15, като в 12 от тях ще приемат първокласници. Останалите три учебни заведения са гимназии – една профилирана и две професионални. Първокласниците са разпределени общо в 23 паралелки, като 15 от паралелките се намират в град Петрич, а осем от тях са в околните села, допълни още тя.

Според нормативната уредба, която регламентира броя на учениците, минималният брой за една паралелката е 16 деца, а максимумът е 22. Около 22 – 23 е средният брой на учениците в паралелките, като по селата учениците се обучават в паралелки, които са под минимално установения брой, каза зам.-кметът. От осем паралелки в селата, в шест учениците са под минималния брой. В рамката на нормативната уредба на паралелките в първи клас се вместват единствено в село Коларово, а в село Марикостиново са на прага на минимума. Всички останали паралелки по селата са под минималния брой от 16 ученика. Тази година има и две паралелки, в които учениците са под 10, допълни Попова.

Зам.-кметът каза, че има тенденцията за намаляване на броя на учениците по селата и темповете за намаляване са много по-големи, отколкото тези в града. Като причини тя изтъкна намалената раждаемост и миграцията на населението. „Все повече родители, работейки в града, предпочитат, пътувайки сутрин, да пътуват заедно с децата си и да се обучават в училища в град Петрич. Това допринася за тази негативна тенденция за намаляване на броя на учениците по селата“, каза Попова.

Всяко училище се подготвя за първия учебен ден, извършени са козметични ремонти през лятото. Към момента всички ремонтни дейности са приключили, а училищата са готови да приемат своите ученици, каза зам.-кметът. Единствено, което е по-различно тази учебна година е, че в сграда на профилирана гимназия „Пейо Яворов“, ще учат и учениците от Професионална гимназия по икономика и туризъм „проф. д-р Асен Златаров“. Това ще бъде през първия учебен срок поради планирани големи ремонти, каза Попова.

Зам.-кметът разказа, че тази година преминава под егидата на Общински футболен клуб (ОФК) „Беласица“, който празнува 100-годишнината си. Във връзка с тази годишнина на първия учебен ден всички първокласници, които ще пристъпят училищния праг, ще получаткато подарък тетрадка, свързана с клуба. „Предвидили сме и във всяка паралелка като гост да присъства и сегашен футболист на клуб. Така децата ще се докоснат до играчите и ще се запознаят повече с историята на клуба. Идеята е да запалим интереса на децата към спорта и към футбола“, каза още Попова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене