Кюстендил отбеляза 130-годишнината от рождението на Димитър Пешев – „праведника на света“

На днешната дата през 1894 г. в град Кюстендил е роден Димитър Пешев – един от достойните българи на ХХ век, човек с особени заслуги за една от светлите страници от историята на България и Израел – и символ на смелостта, доблестта, саможертвата и човеколюбието, проявени в мрачните времена на Холокоста и довели до спасяването на 48 000 българските евреи от лагерите на смъртта.
Пешев расте в Кюстендил, където завършва и гимназия. През 1915 година започва да учи право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а юридическото си образование прилага като съдия в Пловдив и София. През 1935 г. се отварят вратите пред политическата кариера на Пешев, в която той е известен със своята роля за спасяването на българските евреи.
Пешев е удостоен с най-високото звание в Израел „Праведник на света“ през 1973 г. През 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“ през 1997 г.
Цветя в знак на признателност към спасителя на българските евреи и почетен гражданин на Кюстендил Димитър Пешев бяха поднесени пред паметника му от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателя на Общинския съвет – Кюстендил Димитър Велинов, зам.-кметовете Росица Плачкова и Кристиян Иванчов, областният управител инж. Александър Пандурски, народни представители, общински съветници, представители на политически партии, представители на Архиерейско наместничество, представители на Организация на евреите в България „Шалом“ и жители на Кюстендил.
В днешния ден, в знак на почит към Човека и Спасителя Димитър Пешев, си припомняме думи от неговото писмо с дата 17 март 1943 година, подкрепено от 42-ма депутати, спасило хиляди човешки животи:
„Чувството на голяма историческа отговорност, която ние носим наред с правителството, в съдбоносните моменти, които преживява нашия народ, както и нашата неизменна преданост към политиката и режима и желанието ни да допринасяме непрекъснато всичко, което е по силите ни за техния успех, ни дават смелост да се обърнем към Вас с надеждата, че Вие ще посрещнете нашата постъпка с вера в нейната добронамереност и искреност“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене