Едва 18-годишна Александра Полежанова от Банско свири на пиано, пее и композира

Едва осемнадесетгодишна, Александра Полежанова – Али от Банско свири на пиано, пее и композира, а до дни официално ще представи новата си авторска песен. Музиката на песента „Усмихвай се“ е на Али, а текстът е адаптиран по стихове на Елица Барякова, която също е от Банско. Преди месеци младата пианистка и композиторка дебютира с първата си авторска песен „Зимна утрин“, по текст на Елеонора Барякова от Банско.

Александра свири на пиано от четиригодишна. По думите и́, пианото я избрало, а и е било сред малкото инструменти, по които е имало преподаватели в родния ѝ град. „Разбира се, като всяко четиригодишно дете, и аз не исках твърде много да свиря, но след време осъзнах, че музиката е смисълът на моя живот“, разказва Али и допълва, че в много трудни моменти именно музиката я е изцелявала, дори в буквален смисъл.

Музиката изисква много усилия, търпение и изключителна дисциплина, споделя младият творец. „Първите крачки са най-трудни, защото ако в началото някой те „спъне“ или нямаш непрекъсната подкрепа, много лесно е да се откажеш. Но премине ли човек през това начало, после е по-лесно да продължи напред“, споделя Александра.

Усилията на Али за годините уроци по пиано се награждават с дипломи от конкурси и успешно положени изпити в ABRSM /Асоцииран борд на кралските музикални училища във Великобритания/. От четири години тя насочва интересите си към поп и джаз пеене и оперно пеене.

След няколко инструментални композиции за пиано, отскоро тя създава и песни, на които е композитор и изпълнител. Новата си самостоятелна песен представи „звездно“, в рамките на „Банско Опера фест“, минути преди на сцената на централния площад в курортния град да започне мюзикълът „Бодигард“ на Държавна опера – Варна. След първата фестивална вечер Али се запознава с режисьора Борис Панкин, на когото разказва за новата си песен. „С него беше и прекрасната Манал Ел Фейтури, която е в ролята на Рейчъл Марон в този мюзикъл. Заговорихме се и им споделих за новата си песен“, разказва Али. Режисьорът на мюзикъла казва, че зарядът и посланието на песента са такива, че тя трябва да се представи пред фестивалната публика. И така, точно преди началото на мюзикъла, Александра Полежанова, представена от Борис Панкин, изпълнява композираната от нея песен „Усмихвай се“, по аранжимент на Росен Парлапанов, пред стотиците хора на площада в Банско.

Макар и едва осемнадесетгодишна, Александра Полежанова може да се похвали и с други успехи на сцената. Освен редица награди, печелени на родни и чужди конкурси и фестивали, Али е горда, че е част от историята на „Банско джаз фестивал“. Първият „пробив“ за местно участие на сцената на фестивала е преди десет години, когато преподавателката по пиано Марина Иванова подготвя концерт на най-младите музиканти в планинския град под надслов „Децата на Банско свирят джаз“. Концертът е в предварителната програма на изданието на фестивала през 2013 г., а най-малката участничка в него е пианистката Александра Полежанова, която тогава е на осем години. Отново най-малка, но вече като певица, миналата година Али се качва на сцена „Млади таланти“ в Джаз академията на Банско джаз фестивал. Шанс да се изяви ѝ дава проф. Стефка Оникян, като я включва в групата свои студенти от Националната музикална академия. В 26-ото издание на фестивала тази година, Али излиза няколко пъти пред публика – като пианистка на откриващата пресконференция, като инструменталист и вокал в създаденото от нея трио „Nota Bene”, което представя проекта „Джазът в България“ на сцена „Млади таланти“, като солист на биг бенда на фестивалната Джаз академия под ръководството на Михаил Йосифов и с музикалния ментор Любо Денев.

Мечтата на младата пианистка, вокалистка и композиторка е световната сцена. Плановете ѝ са да завърши бакалавърска степен с поп и джаз пеене, след което да изучава музикотерапия, защото искрено вярва, че музиката лекува.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене