В Смолян стартира подписка за създаването на общинско предприятие за чистотата

Инициативен комитет „Бъдеще за Смолян“ стартира подписка в подкрепа на създаването на общинско предприятие, извършващо дейностите по чистотата на община Смолян. Това съобщи на пресконференция адвокат Елена Радева – Даскалова – председател на Инициативен комитет „Бъдеще за Смолян“. За събирането на подписи от гражданите, организаторите ще разчитат на доброволци, които ще разясняват целта на инициативата и как могат да се включат в нея.

„Целта на тази акция е ясно да покажем отношението на гражданите към механизма на функциониране на една от най-присъщите общински дейности, каквато е поддържането на чистотата. Не може една от най-свойствените за всяка община функции да бъде обект на концесия. Мантрата, че „държавата е лош стопанин“, с която десетилетия наред се източват публични средства в частни джобове, е отдавна развенчана. Държавата и общината могат да бъдат добър стопанин, стига политиците да не се поддават на корупционен натиск и да отстояват интересите на гражданите“, поясни, адвокат Даскалова.

По думите ѝ, подписката засяга дейности като почистването, сметосъбирането, сепарирането, компостирането, сметоизвозването и управлението на сметището в община Смолян.

„Община Смолян ги е възложила на частен концесионер, но ние сме убедени, че няма някоя от тези дейности, която едно общинско предприятие не може да извърши бързо, качествено и отговорно, при това на по-ниска цена от тази на концесионера“, категорична бе адвокат Даскалова. Според нея дейностите по чистотата са едно от типичните преки задължения на Общината.

Организаторите са категорични, че посредникът, в лицето на концесионера, не подобрява, а утежнява управлението на дейностите по чистотата, както и че гражданите и администрацията могат да осъществяват много по-ефективен контрол, когато дейността се извършва пряко от Общината.

„От своя страна, гражданите могат да контролират кмета, когото избират, но нямат никакъв контрол върху дейността на концесионера“, каза още адв. Даскалова.

Тя допълни, че участието на финансово мощни концесионери пряко в типичните общински дейности води до нерегламентирана намеса в дейността на Общината от частни субекти и, в крайна сметка, до изкривяване на публичния интерес в полза, различна от тази на гражданите.

Адв. Даскалова е убедена, че прехвърлянето на дейността към общинското предприятие няма да доведе до съкращаване на работни места.

„Обемът дейности няма да намалее, следователно няма основание за намаляване на обема от заетите. Напротив, прякото управление на процесите, свързани с чистотата, ще доведе до повече възможности за Общината, както и повече и по-качествени услуги за гражданите“, каза още тя.

Организаторите поясниха, че ще привличат доброволци. Такива ще има още от утре по улиците на Общината.

Крайният срок за събирането на подписи е 31.12.2023 г.

„Ние не разглеждаме тази подписка в контекста на предстоящите местни избори. Напротив, убедени сме, че при масова подкрепа за подписката гласът на гражданите ще бъде чут, независимо как ще се казва следващият кмет.“, каза още адвокат Даскалова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене