Доброволци от цялата страна ще почистват Природен парк „Беласица“ между първи и шести септември

Доброволци от цялата страна ще почистват Природен парк „Беласица“ в планината Беласица между първи и шести септември. Доброволческото почистване на високопланински територии се организира от сдружение „За Земята“ и е 26-то поред. Тази година за първи път почистването ще бъде на територията на Природен парк „Беласица“, съобщиха от сдружение „За Земята“.

В акцията се очаква да се включат над 40 доброволци от цялата страна. За сборен пункт е обявена хижа Лопово. На 1-ви септември в 14:00 часа там ще се съберат всички участници в почистването, информират организаторите. Там ще бъде и мястото, предназначено за палатков лагер на участниците. Предвидени са лъчове за почистване в района и преход до хижа Конгур. Осигурени са и свободни места за къмпингуване, биологично чиста вегетарианска храна и работни материали за участниците, се посочва в съобщението.

Инициативата „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. Оттогава са събрани и премахнати от националните и природните паркове в страната над 130 тона отпадъци, казват организаторите.

Целта им е не само да почистят замърсените терени и да отстранят нелегалните сметища, но и да възпитат отговорно отношение към отпадъците и планината, посочват още организаторите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене