Председателят на Общински съвет Радослав Тасков определи Бюджет 2023 година на Община Благоевград като балансиран

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков даде редовната си пресконференция преди предстоящото заседание на местния парламент, коeто ще се проведе на 25 август от 09:30 часа в зала „22-ри Септември“.

В предварителния дневен ред на утрешното заседание са включени 61 точки. Сесията на Общински съвет Благоевград ще започне с полагането на клетва от нов общински съветник, а именно Димитър Урдев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“. Той влиза в местния парламент на мястото на Валентина Шаркова, чиито права на общински съветник бяха предсрочно прекратени.

Веднага след като новия общински съветник положи клетва, следва да бъдат попълнени комисиите, в които преди това е била г-жа Шаркова.

В дневния ред е включено също предложение от кмета на Община Благоевград Илко Стоянов, с коeто се иска създаването на „HIGH-TECH PARK BLAGOEVGRAD“.

Точката, която се очаква да предизвика най-сериозни дебати е под номер 5. Тя е свързана с приемането на годишния бюджет на Община Благоевград за 2023 година, който г-н Радослав Тасков определи като „балансиран с оглед на всичко, което се случва“.

„Безпрецедентно е това, което се случва – Общински съвет да приема бюджет в края на август. Държавен бюджет се приема до края на календарната година, след което Общински съвет приема бюджет до края на януари. Благодарение на едно решение на Общински съвет от 9-ти март и приемането на разчети, позволи гражданите да не усетят кризата със забавянето“, обясни Радослав Тасков.

Той подчерта, че един общински бюджет няма как да удовлетвори исканията и очакванията на всички, особено с оглед политическата криза и високите нива на инфлация през последните няколко години.

„По време на общественото обсъждане на бюджета се заговори за дефицит. Категорично искам да кажа, че в един общински бюджет няма как да има дефицит по простата причина, че има определени средства, които се формират от държавните делегирани дейности и от местните приходи. Разходите, които правим в рамките на финансовата година са определени спрямо тези приходи“, подчерта той.

Предложенията, включени в дневния ред на предстоящото заседание, са разгледани от постоянните комисиите към местния парламент. Дневният ред е одобрен на Председателския съвет към Общински съвет Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене