Икономическият министър Богдан Богданов обеща на бизнеса: Ускоряват наемането на чужди работници

В най-кратки срокове ще се съкратят и процеса за наемане на чужди работници у нас, обеща пред представители на работодателските организации икономическият министър Богдан Богданов. Представителите на бизнеса споделиха, че легализирането на всички необходими документи за наемане на служители от трети страни извън ЕС у нас отнема средно между 4 и 6 месеца, докато същият процес в Полша се случва едва в рамките на седмица.

“Трябва да намерим начин да осигурим бизнеса и да му гарантираме предвидимост”, заяви Богданов и поиска от подчинените си да прегледат чуждия опит за оптимизиране на процеса.

Това са краткосрочните мерки, изтъкна министърът на икономиката, но съществената дискусия е справянето с демографския проблем, което ще изисква синхрон и общи усилия от различни ведомства, посочи той.

На срещата между икономическия министър и бизнеса присъстващите се обединиха върху необходимостта от екшън план за облекчаване на процедурите за трудова миграция. В разговорите участваха представители на Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал в България, БТПП, КРИБ, Съюза за стопанска инициатива, както и експерти от МВР, МТСП и дирекция “Миграция”. Следващата среща между тях е планирана още за първата половина на септември.

Междувременно от данни на Националния статистически институт (НСИ) стана ясно, че от началото на годината у нас 141 хиляди души са се записали в бюрата по труда в страната като безработни, като 53,3 на сто от тях са мъже. За същото време ново трудово място са успели да намерят 95 000 души. Само за седмицата от 31-и юли до 6-и август записаните в бюрата по труда са 5400 души, а намерилите препитание са два пъти по-малко – 2500 души. През първата седмица на август най-много са новорегистрираните безработни в столицата София – 612 души. Сред “първенците” по нови безработни са още областите Благоевград с 486 останали без работа през първата седмица на август и област Пловдив с 473 записани в бюрата по труда.

По данни на НСИ през второто тримесечие на годината коефициентът на безработица нараства с 0,1 на сто на годишна база до 4,6 на сто. От всички безработни 14,2 на сто са с висше образование, 55 на сто – със средно, и 30,8 на сто – с основно или по-ниско образование. Продължително безработни, които не могат да си намерят работа повече от една година, са 73,8 хиляди българи или повече от половината безработни.

Общият брой на хората, които не работят на възраст над 15 години е 2,45 милиона души, от които 993 хиляди или 40,6 на сто са мъже.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене